Šťavnaté kuřecí paličky s křupavou kůrkou, pečenými jablky, slaninou a kmínem.
Tradiční Česká klasika v rychlejší a méně tučné verzi.
Ingredience (4 porce)
✅ Hlavní suroviny:
- 8 větších kuřecích paliček
- 1 cibule
- 3 jablka
- 50 g slaniny
- 100 ml tmavého piva ( kozel )
✅ Koření dle chuti:
- Sůl
- Mletý pepř
- Celý kmín
Postup přípravy
1. Příprava masa a dochucení
- Kuřecí paličky osušíme papírovou utěrkou. ( Zajistíme si tím křupavější kůrčičku )
- Osolíme, opepříme a posypeme rovnoměrně kmínem.
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
2. Příprava základu
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
- Jablka zbavíme slupky, jádřinců a poté je nakrájíme na stejnoměrné měsíčky.
- Slaninu nakrájíme na malé kostičky.
3. Pečení
- Na dno pekáče rozprostřeme cibuli, jablka a slaninu.
- Navrch položíme kuřecí paličky. Kůží nahoru aby se nám hezky do zlatova opekla.
- Podlijeme tmavým pivem cca 100 ml které dodá masu výraznější chuť a pomůže z karamelizací.
- Pekáč zakryjeme alobalem a pečeme 45 minut při 180 °C.
- Po 45 minutách odstraníme alobal, zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme dalších 15–20 minut, dokud není kůžička na kuřeti krásně zlatavá a upečená do křupavá.
- Během pečení hlídáme šťávu, aby se nevypařila. ( Maso by bylo jinak suché a ne šťavnaté )
- Maso občas přelijeme vypečenou šťávou.
Servírování
Podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem, případně s bramborovou kaší.

Tipy pro vylepšení chutě kuřete
✔ Pokud chcete mít intenzivnější a jemnějších chuť, nechte kuřecí paličky přes noc naložené v soli, pepři a kmínu.
✔ Místo tmavého piva můžete použít i vývar nebo ovocný cider
✔ Pečte v litinovém pekáči nebo keramické formě.