Šťavnaté kuřecí paličky s křupavou kůrkou, pečenými jablky, slaninou a kmínem.

Tradiční Česká klasika v rychlejší a méně tučné verzi.


Ingredience (4 porce)

Hlavní suroviny:

  • 8 větších kuřecích paliček
  • 1 cibule
  • 3 jablka 
  • 50 g slaniny
  • 100 ml tmavého piva  ( kozel ) 

Koření dle chuti:

  • Sůl
  • Mletý pepř
  • Celý kmín

Postup přípravy

1. Příprava masa a dochucení

  1. Kuřecí paličky osušíme papírovou utěrkou. ( Zajistíme si tím křupavější kůrčičku )
  2. Osolíme, opepříme a posypeme rovnoměrně kmínem.
  3. Troubu předehřejeme na 180 °C.

2. Příprava základu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
  2. Jablka zbavíme slupky, jádřinců a poté je nakrájíme na stejnoměrné měsíčky. 
  3. Slaninu nakrájíme na malé kostičky.

3. Pečení

  1. Na dno pekáče rozprostřeme cibuli, jablka a slaninu.
  2. Navrch položíme kuřecí paličky. Kůží nahoru aby se nám hezky do zlatova opekla.
  3. Podlijeme tmavým pivem cca 100 ml které dodá masu výraznější chuť a pomůže z karamelizací.
  4. Pekáč zakryjeme alobalem a pečeme 45 minut při 180 °C.
  5. Po 45 minutách odstraníme alobal, zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme dalších 15–20 minut, dokud není kůžička na kuřeti krásně zlatavá a upečená do křupavá.
  6. Během pečení hlídáme šťávu, aby se nevypařila. ( Maso by bylo jinak suché a ne šťavnaté )
  7.  Maso občas přelijeme vypečenou šťávou.

Servírování

Podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem, případně s bramborovou kaší.


Tipy pro vylepšení chutě kuřete 

✔ Pokud chcete mít intenzivnější a jemnějších chuť, nechte kuřecí paličky přes noc naložené v soli, pepři a kmínu.
✔ Místo tmavého piva můžete použít i vývar nebo ovocný cider
✔ Pečte v litinovém pekáči nebo keramické formě. 

Share.
Leave A Reply