Tento recept nabízí skvělou kombinaci chutí a živin. Batáty jsou bohaté na vlákninu a vitamíny, zatímco krůtí maso dodává kvalitní bílkoviny. Fazole zase obohatí pokrm o další vlákninu a rostlinné bílkoviny. A to vše zapečené do lahodně krémové konzistence.
Ingredience:
- 2 velké batáty
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 kg mletého krůtího masa
- 1 cibule, nakrájená najemno
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 plechovka (400 g) červených fazolí v nálevu, propláchnuté
- 1 plechovka (400 g) kukuřice v nálevu, scezená
- 1/2 hrnku nastrouhaného sýra Cheddar
- 1/4 hrnku zakysané smetany
- 1 lžička chilli prášku (volitelně)
- 1/2 lžičky mleté papriky
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Batáty oloupejte, nakrájejte na hranolky a dejte je vařit do osolené vody asi 10 minut, dokud nebudou poloměkké. Poté je sceďte a nechte okapat.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej.
- Přidejte mleté krůtí maso a opékejte ho dozlatova, asi 5 minut.
- Vmícháme cibuli a papriku a restujeme další 3 minuty, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte scezené červené fazole, kukuřici, chilli prášek (pokud používáte), mletou papriku, sůl a pepř. Promíchejte a směs prohřejte.
- V misce smíchejte zakysanou smetanu a nastrouhaný sýr Cheddar.
- Zapékací misku vymažte máslem.
- Naplňte ji vrstvou okapaných batátů, poté směsí s krůtím masem a fazolemi.
- Posypte směs sýrovou zálivkou.
- Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut, dokud sýr nebude zlatavý a bublinkovatý.
Tipy:
- Můžete použít i jiné druhy fazolí, například černé fazole nebo pinto fazole.
- Pro vegetariánskou verzi vynechte krůtí maso a nahraďte ho extra porcí červených fazolí nebo čočky.
- Pokud nemáte rádi pálivé, vynechte chilli prášek. Můžete přidat jiné koření, například kari nebo kurkumu.
- Podávejte s čerstvým salátem a celozrnným pečivem.
Dobrou chuť!