Zajímavost:
Bibimbap je korejské jídlo s nesmírně bohatou historií, sahající až do období dynastie Joseon. Jeho jméno doslovně znamená „smíchaná rýže“, což odkazuje na postup, při kterém se různé přísady smíchají s rýží před konzumací.
Seznam Ingrediencí:
- 2 šálky vařené krátkozrnné rýže
- 200 g hovězího masa (plátky)
- 1 mrkev (na tenké proužky)
- 1 cuketa (na tenké proužky)
- 1 šálek klíčků sóji nebo mungo
- 1 hrst špenátu
- 4 volská oka nebo jiná čerstvá vejce (na míchaná)
- 4 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce pražené sezamové oleje
- 2 lžíce gočužangu (korejská chilli pasta)
- 1 lžíce cukru
- 4 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžička oleje na smažení
Přesný Postup:
- Rozpalte pánvičku s olejem na střední ohni a osmažte hovězí maso s nasekaným česnekem dozlatova.
- Přidejte do pánve mrkev, cuketu a klíčky sóji. Osmažte do měkka.
- Připravte omáčku smícháním sójové omáčky, sezamového oleje, gočužangu a cukru. Přidejte ji k masu a zelenině, promíchejte.
- Na jiné pánvičce udělejte čtyři míchaná volská oka nebo pečte čtyři čerstvá vejce.
- Na talíři rozprostřete vařenou rýži a navařené maso se zeleninou. Na vrchol položte míchaná volská oka nebo pečená vejce.
- Podávejte okamžitě.
Tipy na Servírování:
- Bibimbap můžete podávat v tradičním korejském nádobí zvaném dolsot, což je horká kamenná mísa.
- Nabídněte společný stůl s různými druhy kimchi.