Bibimbap je tradiční korejské jídlo, které je nejen lahodné, ale také vizuálně ohromující. Jedná se o mísu plnou barevných ingrediencí, jako je vařená rýže, grilované maso, restovaná zelenina, namasované klíčky a vejce. Vše je doplněno kořeněnou omáčkou gochujang, která dodává pokrmu pikantní šmrnc.
Ingredience:
- 2 porce vařené rýže
- 150 g hovězího masa ( flank steak) nakrájeného na tenké plátky
- 100 g korejské kimchi (fermentovaná zelenina)
- 1 mrkev, nakrájená na julienne
- 1 pórek, nakrájený na nudličky
- 50 g špenátu
- 1 vejce
- Sezamový olej
- Gochujang omáčka (korejská chilli pasta)
- Pražené sezamové semínka
- Nasekaná jarní cibulka
Postup:
- Marinujte maso: Hovězí maso nakrájejte na tenké plátky a marinujte v sójové omáčce, sezamovém oleji, česneku a zázvoru po dobu 30 minut.
- Restujte zeleninu: Na pánvi rozohřejte sezamový olej a orestujte mrkev a pór do měkka. Přidejte špenát a restujte, dokud nezavadne.
- Ugrilujte maso: Maso grilujte na rozpálené pánvi do požadovaného stupně propečení.
- Smažte vejce: Na stejné pánvi, kde jste grilovali maso, usmažte vejce volské oko.
- Sestavte Bibimbap: Do misky vložte vařenou rýži. Okolo rýže dokola rozložte restovanou zeleninu, kimchi, grilované maso a na vrch položte volské oko.
- Ozdoba a podávání: Bibimbap ozdobte sezamovými semínky a jarní cibulkou. Podávejte s gochujang omáčkou na straně, aby si každý mohl dochutit podle své chuti.
Tipy:
- Můžete použít i jiné druhy masa, jako je kuřecí nebo vepřové.
- Pokud nemáte kimchi, můžete ho nahradit nakládanou zeleninou.
- Bibimbap se tradičně podává v horké kamenné misce, která udrží jídlo teplé. Můžete ho ale servírovat i v obyčejné misce.
Užijte si lahodnou a barevnou cestu do korejské kuchyně s Bibimbap!
Další korejská jídla:
- Kimchi jjigae: Pikantní guláš s kimchi a vepřovým masem.
- Japchae: Skleněné nudle s masem a zeleninou.
- Bulgogi: Marinované hovězí maso grilované na BBQ.
Objevte kouzlo korejského street foodu a domácí kuchyně!