Kachna na švestkách je neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Jedná se o lahodný a šťavnatý pokrm, který se obvykle podává s knedlíkem a zelím. Recept na kachnu na švestkách je poměrně snadný, ale vyžaduje si trochu trpělivosti, protože kachna se peče pomalu, aby byla dokonale měkká.

Ingredience:

  • 1 celá kachna (cca 2 kg)
  • 500 g sušených švestek
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička pepře
  • 500 ml bílého vína (volitelně)
  • 250 ml horké vody

Postup:

  1. Kachnu omyjte a osušte papírovou utěrkou. Dovnitř dutiny vložte 1 cibuli nakrájenou na kostičky a hrst švestek. Kachnu osolte a opepřete zevnitř i zvenku.
  2. V pekáči rozehřejte sádlo a kachnu na něm ze všech stran opečte dozlatova.
  3. Přidejte zbývající cibuli nakrájenou na kolečka a restujte, dokud nezesklovatí.
  4. Do pekáče přisypte kmín, majoránku a zbylé švestky. Podlijte vínem (pokud ho používáte) a horkou vodou.
  5. Pekáč zakryjte alobalem a pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 2-2,5 hodiny, dokud kachna nezměkne.
  6. Během pečení kachnu polévejte výpekem.
  7. Po upečení kachnu vyjměte z pekáče a nechte ji chvíli odpočinout.
  8. Výpek sceďte do hrnce a zahustěte ho jíškou.
  9. Kachnu rozdělte na porce a podávejte s výpekem a knedlíkem.

Tipy:

  • Místo sušených švestek můžete použít i čerstvé švestky, ale je potřeba je před použitím vypeckovat.
  • Pokud chcete kachnu sladší, můžete do výpeku přidat lžičku cukru.
  • Kachnu můžete podávat i s bramborovým knedlíkem a zelím.

Dobrou chuť!

Share.

Leave A Reply