Kachna na švestkách je neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Jedná se o lahodný a šťavnatý pokrm, který se obvykle podává s knedlíkem a zelím. Recept na kachnu na švestkách je poměrně snadný, ale vyžaduje si trochu trpělivosti, protože kachna se peče pomalu, aby byla dokonale měkká.
Ingredience:
- 1 celá kachna (cca 2 kg)
- 500 g sušených švestek
- 2 cibule
- 2 lžíce sádla
- 2 lžičky soli
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička pepře
- 500 ml bílého vína (volitelně)
- 250 ml horké vody
Postup:
- Kachnu omyjte a osušte papírovou utěrkou. Dovnitř dutiny vložte 1 cibuli nakrájenou na kostičky a hrst švestek. Kachnu osolte a opepřete zevnitř i zvenku.
- V pekáči rozehřejte sádlo a kachnu na něm ze všech stran opečte dozlatova.
- Přidejte zbývající cibuli nakrájenou na kolečka a restujte, dokud nezesklovatí.
- Do pekáče přisypte kmín, majoránku a zbylé švestky. Podlijte vínem (pokud ho používáte) a horkou vodou.
- Pekáč zakryjte alobalem a pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 2-2,5 hodiny, dokud kachna nezměkne.
- Během pečení kachnu polévejte výpekem.
- Po upečení kachnu vyjměte z pekáče a nechte ji chvíli odpočinout.
- Výpek sceďte do hrnce a zahustěte ho jíškou.
- Kachnu rozdělte na porce a podávejte s výpekem a knedlíkem.
Tipy:
- Místo sušených švestek můžete použít i čerstvé švestky, ale je potřeba je před použitím vypeckovat.
- Pokud chcete kachnu sladší, můžete do výpeku přidat lžičku cukru.
- Kachnu můžete podávat i s bramborovým knedlíkem a zelím.
Dobrou chuť!