V dnešní době se stále více lidí obrací k bezlepkové stravě z různých důvodů, ať už kvůli alergiím, citlivosti na lepek nebo prostě z vlastní volby. Ačkoliv se může zdát, že některé oblíbené pokrmy jsou mimo dosah, existují skvělé alternativy, které zachovávají chuť a kvalitu. Jedním z těchto skvostných receptů je bezlepkové těsto na pizzu. Připravte se na chuťovou explozi plnou italského pohodlí v každém kousku.
Bezlepkové Těsto na Pizzu
Ingredience:
- 2 šálky bezlepkové mouky
- 1 čajová lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného droždí
- 3/4 šálku teplé vody
Postup:
- Ve sklenici smíchejte cukr, droždí a teplou vodu. Nechte odpočívat asi 5 minut, dokud se směs nepočne pěnit.
- Ve velké míse smíchejte bezlepkovou mouku a sůl. Vytvořte důlek uprostřed a přidejte olivový olej a aktivované droždí.
- Pomalu začněte smíchávat mouku s tekutými ingrediencemi a postupně přilijte více vody, dokud se vytvoří měkké těsto.
- Přenesete těsto na pomoučený povrch a hněťte ho asi 5-7 minut, dokud není hladké a pružné.
- Vytvarujte těsto do koule a vraťte jej zpět do mísy. Zakryjte utěrkou nebo plastovým obalem a nechte v teplém prostředí kynout asi hodinu, dokud se zdvojnásobí objem.
- Troubu předehřejte na 220°C.
- Vyválejte těsto na pomoučeném povrchu podle požadované tloušťky a velikosti pizzy. Přeneste těsto na plech s pečicím papírem.
- Nyní můžete přidat oblíbené ingredience na pizzu a péct v předehřáté troubě asi 12-15 minut, dokud okraje nejsou zlatavé a těsto je pevné.
- Vyjměte z trouby, nechte chvíli odpočívat a pak krájejte na porce.
- Nyní máte před sebou výbornou bezlepkovou pizzu, připravenou k podávání!
Tip: Můžete experimentovat s různými bezlepkovými moukami, jako je mouka z rýže, cizrnová mouka nebo mouka z mandlí, aby těsto získalo ještě zajímavější chuť a konzistenci.
Nyní si můžete užít chutnou pizzu bez obav z lepku, a to díky tomuto jednoduchému a lahodnému receptu na bezlepkové těsto. Buon appetito!