Bezlepková strava se stává stále populárnější nejen mezi lidmi s celiakií, ale i těmi, kteří upřednostňují alternativy k tradičním obilovinám obsahujícím lepek. Mnoho lidí si užívá zdravé a chutné recepty, které jsou bez lepku a přesto nabízejí skvostnou chuť a konzistenci. Jedním z oblíbených bezlepkových pokrmů jsou domácí bezlepkové housky. Připravit je není vůbec složité a můžete si být jisti, že budete mít plnohodnotný doplněk k různým pokrmům.
Ingredience:
- 500 g bezlepkové mouky (například rýžová, kukuřičná nebo hrášková mouka)
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 sáček sušeného droždí (cca 7 g)
- 300 ml teplé vody
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíce octa
Postup:
- V misce smíchejte teplou vodu, cukr a droždí. Nechte směs odpočívat asi 5 minut, dokud se neobjeví pěna.
- Do droždí přidejte olej a ocet. Dobře promíchejte.
- V jiné misce smíchejte bezlepkovou mouku a sůl.
- Postupně přidávejte suché ingredience do tekuté směsi, neustále míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto přendejte na pomoučený povrch a vypracujte ho do hladké koule.
- Těsto rozválejte na plát o tloušťce zhruba 2 cm a pomocí formičky na housky vykrajujte jednotlivé kousky.
- Housky přendejte na plech s pečicím papírem a nechte je kynout asi 30 minut na teplém místě.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Když jsou housky nakynuté, vložte je do předehřáté trouby a pečte asi 15-20 minut, nebo dokud nejsou zlatavé.
- Hotové bezlepkové housky nechte vychladnout na mřížce.
Tipy:
- Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu teplé vody. Naopak, pokud je příliš lepkavé, přidejte trochu mouky.
- Můžete do těsta přidat různá semínka, bylinky nebo koření pro vylepšení chuti a textury housky.
- Housky můžete skvěle doplnit ořechovým máslem, avokádem nebo libovolným oblíbeným namazem.