Zajímavost:

Tradiční koblihy mají dlouhou historii, sahající až do středověkého středního východu. Bezlepková varianta této oblíbené pochoutky přináší radost z jejich nadýchanosti a lahodného náplnění i pro ty, kteří preferují bezlepkovou stravu.

Ingredience:

Těsto:
  • 500 g bezlepkové mouky
  • 1 balení sušeného droždí
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 šálek teplého mléka (kravské nebo rostlinné)
  • 1/2 šálku rozpuštěného másla
  • 3 vejce
  • Špetka soli
  • Kůra z jednoho citronu (nastrouhaná)
Náplň:
  • 1 šálek marmelády (jahodové, meruňkové nebo malinové)
  • Cukr na posypání

Postup:

  1. Rozpusťte droždí ve šálku teplého mléka s lžící cukru. Nechte působit, dokud nevznikne pěna.
  2. Ve velké míse smíchejte bezlepkovou mouku, cukr, sol a nastrouhanou citronovou kůru.
  3. Přidejte rozpuštěné máslo, vejce a připravenou směs s droždím. Vytvořte hladké těsto.
  4. Těsto nechte kynout na teplém místě asi 1-2 hodiny, dokud zdvojnásobí svůj objem.
  5. Rozválejte těsto na pomoučené podložce na tloušťku asi 1 cm.
  6. Vykrájejte kruhy těsta a na každý položte lžičku marmelády. Složte těsto na půl, pevně spojte okraje.
  7. Koblihy nechte ještě chvíli kynout.
  8. Rozehřejte olej na střední teplotu a smažte koblihy dozlatova.

Tipy na servírování:

  • Posypeme koblihy cukrem ještě teplé z pánve.
  • Podávejte s kávou nebo horkým čajem.
Share.

Leave A Reply