Zajímavost:
Tradiční koblihy mají dlouhou historii, sahající až do středověkého středního východu. Bezlepková varianta této oblíbené pochoutky přináší radost z jejich nadýchanosti a lahodného náplnění i pro ty, kteří preferují bezlepkovou stravu.
Ingredience:
Těsto:
- 500 g bezlepkové mouky
- 1 balení sušeného droždí
- 1/2 šálku cukru
- 1 šálek teplého mléka (kravské nebo rostlinné)
- 1/2 šálku rozpuštěného másla
- 3 vejce
- Špetka soli
- Kůra z jednoho citronu (nastrouhaná)
Náplň:
- 1 šálek marmelády (jahodové, meruňkové nebo malinové)
- Cukr na posypání
Postup:
- Rozpusťte droždí ve šálku teplého mléka s lžící cukru. Nechte působit, dokud nevznikne pěna.
- Ve velké míse smíchejte bezlepkovou mouku, cukr, sol a nastrouhanou citronovou kůru.
- Přidejte rozpuštěné máslo, vejce a připravenou směs s droždím. Vytvořte hladké těsto.
- Těsto nechte kynout na teplém místě asi 1-2 hodiny, dokud zdvojnásobí svůj objem.
- Rozválejte těsto na pomoučené podložce na tloušťku asi 1 cm.
- Vykrájejte kruhy těsta a na každý položte lžičku marmelády. Složte těsto na půl, pevně spojte okraje.
- Koblihy nechte ještě chvíli kynout.
- Rozehřejte olej na střední teplotu a smažte koblihy dozlatova.
Tipy na servírování:
- Posypeme koblihy cukrem ještě teplé z pánve.
- Podávejte s kávou nebo horkým čajem.