Zajímavost:

Bezlepkový chléb, navzdory své moderní popularitě, má kořeny v historii starověkých kultur. Lidé s citlivostí na lepek nebo celiakii mohou díky němu vychutnat lahodný chléb bez obav o zažívací potíže. Tento recept přináší nejlepší kombinaci chuti, křupavosti a výživy.

Ingredience:

  • 500 g bezlepkové mouky (např. rýžová, bramborová, kukuřičná)
  • 1 balení sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička xanthanové gumy (zlepšuje texturu)
  • 2 lžíce oleje (olivový nebo slunečnicový)
  • 350 ml teplé vody
  • 3 vejce
  • Semínka na ozdobu (např. slunečnice, sezam)

Postup:

  1. Rozpusťte cukr ve 100 ml teplé vody a přidejte sušené droždí. Nechte působit asi 5 minut, dokud nevznikne pěna.
  2. Ve velké míse smíchejte bezlepkovou mouku, xanthanovou gumu a sůl.
  3. Do suchých ingrediencí přidejte olej, vejce a připravenou směs s droždím.
  4. Postupně přidávejte zbývající teplou vodu a hnětejte těsto asi 10 minut, dokud není elastické.
  5. Těsto nechte kynout v teplém prostoru po dobu 1-1,5 hodiny, dokud zdvojnásobí svůj objem.
  6. Předehřejte troubu na 190°C. Přeneste těsto do formy na pečení a nechte ještě 20 minut kynout.
  7. Před pečením potřete těsto rozšlehaným vejcem a posypte semínky.
  8. Pečte v předehřáté troubě po dobu 35-40 minut, dokud není chléb zlatavý a zvukem dutý, když na něj klepnete.

Tipy na servírování:

  • Podávejte s čerstvým máslem a medem.
  • Vytvořte lahodné sendviče s plátky libového masa, zeleniny a oblíbeným sýrem.
Share.

Leave A Reply