Zajímavost:
Bezlepkový chléb, navzdory své moderní popularitě, má kořeny v historii starověkých kultur. Lidé s citlivostí na lepek nebo celiakii mohou díky němu vychutnat lahodný chléb bez obav o zažívací potíže. Tento recept přináší nejlepší kombinaci chuti, křupavosti a výživy.
Ingredience:
- 500 g bezlepkové mouky (např. rýžová, bramborová, kukuřičná)
- 1 balení sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžička xanthanové gumy (zlepšuje texturu)
- 2 lžíce oleje (olivový nebo slunečnicový)
- 350 ml teplé vody
- 3 vejce
- Semínka na ozdobu (např. slunečnice, sezam)
Postup:
- Rozpusťte cukr ve 100 ml teplé vody a přidejte sušené droždí. Nechte působit asi 5 minut, dokud nevznikne pěna.
- Ve velké míse smíchejte bezlepkovou mouku, xanthanovou gumu a sůl.
- Do suchých ingrediencí přidejte olej, vejce a připravenou směs s droždím.
- Postupně přidávejte zbývající teplou vodu a hnětejte těsto asi 10 minut, dokud není elastické.
- Těsto nechte kynout v teplém prostoru po dobu 1-1,5 hodiny, dokud zdvojnásobí svůj objem.
- Předehřejte troubu na 190°C. Přeneste těsto do formy na pečení a nechte ještě 20 minut kynout.
- Před pečením potřete těsto rozšlehaným vejcem a posypte semínky.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu 35-40 minut, dokud není chléb zlatavý a zvukem dutý, když na něj klepnete.
Tipy na servírování:
- Podávejte s čerstvým máslem a medem.
- Vytvořte lahodné sendviče s plátky libového masa, zeleniny a oblíbeným sýrem.