Představujeme vám jednoduchý a přesto bohatý pokrm – těstoviny s karamelizovanou cibulí a modrým sýrem. Kombinace sladké karamelizované cibule a intenzivní chuti modrého sýra vytváří nezapomenutelnou chuťovou symfonii. Připravte se na výjimečný gastronomický zážitek přímo v pohodlí vaší kuchyně.
Seznam ingrediencí:
- 300 g těstovin (preferovaně tagliatelle nebo fettuccine)
- 4 střední cibule, oloupané a nakrájené na tenké proužky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce cukru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 150 g modrého sýra (např. gorgonzola nebo roquefort), nasekaného na menší kousky
- Čerstvá petrželka na ozdobu
Přesný postup přípravy:
- Uvařte těstoviny al dente podle návodu na obalu. Sceděte a nechte stranou.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a máslo. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte na středním ohni, občas míchejte, dokud nezačne karamelizovat (asi 15-20 minut).
- Přidejte cukr k cibuli a promíchejte. Smažte dalších 5 minut nebo dokud cibule nejsou krásně zlatohnědé.
- Přidejte uvařené těstoviny do pánve s karamelizovanou cibulí. Dobře promíchejte, aby se těstoviny pokryly karamelizovanou chutí.
- Nasekejte modrý sýr na menší kousky a přidejte jej do těstovin. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí a nevytvoří krémovou omáčku.
- Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem podle chuti.
- Podávejte těstoviny s karamelizovanou cibulí a modrým sýrem posypané čerstvou nasekanou petrželkou.
Tipy na servírování:
- Posypte pokrm další vrstvou modrého sýra pro ještě intenzivnější chuť.
- Ozdobte talíře několika celými lístky čerstvé petrželky.