Pečené brambory s brynzou a slaninkou – to je klasika slovenské kuchyně, která potěší chuťové pohárky každého milovníka slaných a sýrových chutí. Recept je jednoduchý a rychlý, zvládne ho i začátečník v kuchyni. A výsledek? Křupavé brambory s rozteklou brynzou a slanou slaninkou, které vás zaručeně zahřejí na těle i na duši.

Ingredience:

  • 1 kg brambor (nejlépe varný typ C)
  • 200 g slaniny
  • 200 g brynzy
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř na dochucení
  • pažitka na ozdobu (volitelně)

Postup:

  1. Brambory důkladně omyjeme a osušíme. Podélně je rozkrojíme na poloviny a potřeme olivovým olejem.
  2. Slaninu nakrájíme na kostičky a cibuli na tenké plátky. Česnek nasekáme nadrobno.
  3. Na plech vyložený pečicím papírem rozložíme brambory řeznou stranou nahoru. Posypeme je slaninou, cibulí a česnekem.
  4. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 45 minut, dokud brambory nebudou měkké.
  5. Během pečení brambory dvakrát otočíme, aby se propekly ze všech stran.
  6. Po upečení brambory osolíme a opepříme. Na každou polovinu brambory položíme kousek brynzy a necháme ji roztéct.
  7. Brambory můžeme ozdobit nasekanou pažitkou a ihned podávat.

Tipy:

  • Pro ještě bohatší chuť můžeme do pekáče přidat i další zeleninu, například papriku, rajčata nebo cuketu.
  • Místo slaniny můžeme použít klobásu nebo špek.
  • Pokud nemáme brynzu, můžeme ji nahradit ovčím sýrem nebo balkánským sýrem.
  • Brambory můžeme podávat s kysanou smetanou nebo jogurtem.

Tento recept je skvělý pro:

  • Rychlou a chutnou večeři
  • Svazek pro celou rodinu
  • Pohoštění pro přátele
  • Letní grilování

Užijte si lahodnou chuť pečených brambor s brynzou a slaninkou!

Share.

Leave A Reply