Pečené brambory s brynzou a slaninkou – to je klasika slovenské kuchyně, která potěší chuťové pohárky každého milovníka slaných a sýrových chutí. Recept je jednoduchý a rychlý, zvládne ho i začátečník v kuchyni. A výsledek? Křupavé brambory s rozteklou brynzou a slanou slaninkou, které vás zaručeně zahřejí na těle i na duši.
Ingredience:
- 1 kg brambor (nejlépe varný typ C)
- 200 g slaniny
- 200 g brynzy
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř na dochucení
- pažitka na ozdobu (volitelně)
Postup:
- Brambory důkladně omyjeme a osušíme. Podélně je rozkrojíme na poloviny a potřeme olivovým olejem.
- Slaninu nakrájíme na kostičky a cibuli na tenké plátky. Česnek nasekáme nadrobno.
- Na plech vyložený pečicím papírem rozložíme brambory řeznou stranou nahoru. Posypeme je slaninou, cibulí a česnekem.
- Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 45 minut, dokud brambory nebudou měkké.
- Během pečení brambory dvakrát otočíme, aby se propekly ze všech stran.
- Po upečení brambory osolíme a opepříme. Na každou polovinu brambory položíme kousek brynzy a necháme ji roztéct.
- Brambory můžeme ozdobit nasekanou pažitkou a ihned podávat.
Tipy:
- Pro ještě bohatší chuť můžeme do pekáče přidat i další zeleninu, například papriku, rajčata nebo cuketu.
- Místo slaniny můžeme použít klobásu nebo špek.
- Pokud nemáme brynzu, můžeme ji nahradit ovčím sýrem nebo balkánským sýrem.
- Brambory můžeme podávat s kysanou smetanou nebo jogurtem.
Tento recept je skvělý pro:
- Rychlou a chutnou večeři
- Svazek pro celou rodinu
- Pohoštění pro přátele
- Letní grilování
Užijte si lahodnou chuť pečených brambor s brynzou a slaninkou!