Bramboráky jsou chutné a jednoduché jídlo, které si zamiluje celá rodina. Existuje mnoho receptů, ale jak na ty nejlepší bramboráky? Tady je pár tipů:
Ingredience:
- 1 kg brambor (varný typ C)
- 1 cibule
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl a pepř na dochucení
- sádlo nebo olej na smažení
Postup:
- Brambory a cibuli oloupeme a nastrouháme nahrubo.
- Směs osolíme, opepříme a přidáme majoránku, mouku, vejce a prolisovaný česnek. Vše důkladně promícháme.
- Na pánvi rozehřejeme sádlo nebo olej. Teplota by měla být okolo 170 °C. Pokud je tuk příliš horký, bramboráky se spálí, pokud příliš studený, nasáknou tukem a nebudou křupavé.
- Naběračkou nanášíme těsto na pánev a smažíme z obou stran dozlatova.
- Hotové bramboráky necháme okapat na papírové utěrce a podáváme s kysanou smetanou, jogurtem nebo tvarohem.
Tipy:
- Typ brambor: Pro nejlepší bramboráky volte brambory varného typu C, které jsou pevné a po uvaření se nerozpadají.
- Tuk na smažení: Tradičně se bramboráky smaží na sádle, které jim dodává specifickou chuť. Můžete ale použít i olej, například řepkový nebo olivový.
- Teplota: Důležitá je správná teplota smažení. Pokud je tuk příliš horký, bramboráky se spálí, pokud příliš studený, nasáknou tukem a nebudou křupavé. Ideální teplota je okolo 170 °C.
- Křupavost: Pro křupavější bramboráky můžeme do těsta přidat strouhanku.
- Bylinky: Místo majoránky můžeme použít jiné bylinky, například oregano nebo petrželku.
- Příchutě: Bramboráky můžeme ochutit i slaninou, klobásou, kysaným zelím, houbami, cuketou, brokolicí nebo batáty.
- Zdravější varianta: Pokud chceme bramboráky zdravější, můžeme je smažit na sucho na nepřilnavé pánvi.
Další recepty:
- Bramboráky s houbami
- Bramboráky s cuketou
- Bramboráky s brokolicí
- Bramboráky z batátů
Užijte si lahodnou chuť bramboráků!