Bramboráky jsou chutné a jednoduché jídlo, které si zamiluje celá rodina. Existuje mnoho receptů, ale jak na ty nejlepší bramboráky? Tady je pár tipů:

Ingredience:

  • 1 kg brambor (varný typ C)
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř na dochucení
  • sádlo nebo olej na smažení

Postup:

  1. Brambory a cibuli oloupeme a nastrouháme nahrubo.
  2. Směs osolíme, opepříme a přidáme majoránku, mouku, vejce a prolisovaný česnek. Vše důkladně promícháme.
  3. Na pánvi rozehřejeme sádlo nebo olej. Teplota by měla být okolo 170 °C. Pokud je tuk příliš horký, bramboráky se spálí, pokud příliš studený, nasáknou tukem a nebudou křupavé.
  4. Naběračkou nanášíme těsto na pánev a smažíme z obou stran dozlatova.
  5. Hotové bramboráky necháme okapat na papírové utěrce a podáváme s kysanou smetanou, jogurtem nebo tvarohem.

Tipy:

  • Typ brambor: Pro nejlepší bramboráky volte brambory varného typu C, které jsou pevné a po uvaření se nerozpadají.
  • Tuk na smažení: Tradičně se bramboráky smaží na sádle, které jim dodává specifickou chuť. Můžete ale použít i olej, například řepkový nebo olivový.
  • Teplota: Důležitá je správná teplota smažení. Pokud je tuk příliš horký, bramboráky se spálí, pokud příliš studený, nasáknou tukem a nebudou křupavé. Ideální teplota je okolo 170 °C.
  • Křupavost: Pro křupavější bramboráky můžeme do těsta přidat strouhanku.
  • Bylinky: Místo majoránky můžeme použít jiné bylinky, například oregano nebo petrželku.
  • Příchutě: Bramboráky můžeme ochutit i slaninou, klobásou, kysaným zelím, houbami, cuketou, brokolicí nebo batáty.
  • Zdravější varianta: Pokud chceme bramboráky zdravější, můžeme je smažit na sucho na nepřilnavé pánvi.

Další recepty:

  • Bramboráky s houbami
  • Bramboráky s cuketou
  • Bramboráky s brokolicí
  • Bramboráky z batátů

Užijte si lahodnou chuť bramboráků!

Share.

Leave A Reply