Zajímavost:
Valašská kyselica je tradiční pokrm spojený s valašskou kulturou na Moravě. Tato jedinečná polévka se vyrábí ze kysaného zelí a dalších lokálních ingrediencí. Historie valašské kyselice sahá do dob, kdy byly domácí fermentované pokrmy běžnou součástí valašské kuchyně.
Ingredience:
- 1 kg kysaného zelí
- 200 g brambor
- 1 cibule (nasekaná)
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička kmínu
- 1 bobkový list
- Sůl a pepř podle chuti
- 1/2 lžíce cukru
- 1 litr hovězího vývaru
- 2 klobásy (nasekané na plátky)
- Čerstvá petržel na ozdobu
Postup:
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky.
- Na pánvi rozehřejte sádlo nebo olej a osmažte nasekanou cibuli do zlatova.
- Přidejte kysané zelí a krátce restujte.
- Přidejte hladkou mouku, kmín, bobkový list, sůl, pepř a cukr. Míchejte a restujte asi 5 minut.
- Přidejte nakrájené brambory a zalijte hovězím vývarem.
- Vařte polévku asi 20-25 minut, dokud brambory nezměknou.
- Na konci přidejte nasekané klobásy a nechte vařit dalších 5 minut.
Tipy na servírování:
- Podávejte valašskou kyselici posypanou čerstvou petrželí.
- Doplněte o křupavý chléb nebo houskový knedlík.