Polévka Minestrone je italský kulinářský skvost plný chuti a výživy. Tato tradiční polévka je známá svou pestrou směsí sezónních zelenin, fazolí a aromatických bylin. Jedná se o vynikající pokrm, který zahřeje nejen vaše tělo, ale i duši.
Seznam ingrediencí:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 mrkve, na kolečka
- 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené
- 1 zelená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 žlutá paprika, nakrájená na kostičky
- 400 g rajčat, nasekaná na kostičky
- 1 brambora, na kostičky
- 400 g směsi fazolí (cizrna, fazole, hrášek)
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžičky italských bylin (bazalka, oregano, tymián)
- Sůl a pepř podle chuti
- 100 g krátkého těstovinového typu (např. ditalini)
Postup přípravy:
- V hrnci na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a restujte, dokud nebudou cibule měkké a sklovité.
- Přidejte mrkve, celer, zelenou a žlutou papriku. Vařte asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte rajčata, bramboru, fazole a zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte italské bylinky, sůl a pepř podle chuti. Vařte 20-30 minut na středním ohni.
- Přidejte těstoviny a vařte podle pokynů na obalu, dokud nejsou al dente.
- Hotovou polévku ochutnejte a případně doplňte koření nebo sůl a pepř podle své chuti.
Tipy na servírování:
- Polévku podávejte horkou, posypanou nastrouhaným parmezánem.
- K podávání můžete přidat čerstvě nasekanou petržel nebo bazalku pro extra čerstvost.
- Podávejte s křupavým čerstvým chlebem nebo grilovaným toastem.