Tento recept vás provede přípravou krémové bramboračky, která je obohacena o výraznou chuť sýru Niva a zjemněna kysanou smetanou. Jedná se o vynikající, sytou a přitom jednoduchou polévku, ideální pro chladné dny.
Ingredience
- 1 ks velké cibule
- 2 lžíce sádla
- 2 ks mrkve
- 2 stroužky česneku
- 600 g brambor
- 1 l vývaru
- 2 ks bobkového listu
- 1 lžička čerstvého rozmarýnu
- 100 g zakysané smetany
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
- 100 g sýru Niva
- 1/2 hrnku sekaných vlašských ořechů
Postup
- Příprava základu: Na sádle na středním ohni zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev nakrájenou na půlkolečka. Restujte přibližně 10 minut a během opékání osolte.
- Přidání česneku a brambor: K zelenině přidejte jemně nasekaný česnek, krátce ho restujte, aby se rozvinula jeho chuť, ale nezhořkl. Následně přidejte na kostky nakrájené brambory.
- Vaření polévky: Zalijte zeleninu a brambory vývarem a přidejte bobkové listy. Vařte, dokud nejsou brambory měkké. Poté bobkové listy odstraňte.
- Dochucení polévky: Polévku rozmixujte dohladka. Zjemněte ji zakysanou smetanou a dochuťte čerstvě mletým pepřem, solí a rozmarýnem.
- Servírování: Při podávání posypte polévku nadrobeným sýrem Niva a nasucho opraženými vlašskými ořechy pro přidanou texturu a chuť.
Tip
Tato polévka je výborná servírována s čerstvým pečivem nebo topinkami. Experimentujte s různými druhy sýrů pro změnu chuti.
Tato krémová a bohatá polévka je dokonalou kombinací jednoduchých ingrediencí a silných chutí, které zahřejí každého milovníka domácí kuchyně.