Kdo by neznal krémovou špenátovou polévku? Tato zelená klasika s hebkou konzistencí a bohatou chutí si získala srdce gurmánů všech věkových kategorií. Náš recept vám představí moderní pojetí této oblíbené polévky, které potěší i ty nejnáročnější jazýčky.
S využitím kvalitních surovin a chytrých triků pozvedneme obyčejnou polévku na gurmánský zážitek. Naučíme vás, jak správně připravit špenát, aby si zachoval svou krásnou barvu a výživové hodnoty, jak dosáhnout perfektně krémové konzistence a jak polévku obohatit o nevšední chutě a aroma.
Ať už hledáte lehký a zdravý oběd, nebo chcete své hosty ohromit rafinovaným předkrmem, naše krémová špenátová polévka vás zaručeně nezklame.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 500 g mraženého špenátu
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- Sůl a pepř na dochucení
- Nasekaná petrželka na ozdobu (volitelně)
Postup:
- V hrnci rozehřejte olivový olej a opečte na něm cibuli dozlatova. Přidejte česnek a opékejte další minutu.
- Vsypte špenát a nechte ho pod pokličkou spařit, dokud nezavadne.
- Vlijte vývar a smetanu a přiveďte k varu.
- Polévku rozmixujte do hladka.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte s krutony, vařeným vejcem nebo sýrem a ozdobte petrželkou.
Tipy:
- Pro extra krémovou konzistenci polévku před mixováním zahustěte smetanou na vaření nebo jíškou.
- Do polévky můžete přidat další ingredience, například brambory, mrkev, cibuli nebo česnek.
- Pro pikantnější chuť přidejte do polévky špetku chilli papriček nebo muškátového oříšku.
- Polévku můžete podávat s krutony, vařeným vejcem nebo sýrem.