Tato krémová polévka vyniká kombinací jemného tuřínu a zemitých hlívy ústřičné. Tato polévka je ideální pro chladné večery, kdy poskytuje hřejivý pocit s každým soustem. Polévka je bohatým zdrojem na vlákninu a nutrienty.
Ingredience:
- 2 středně velké tuříny, oloupané a nakrájené na kostky
- 200 g hlívy ústřičné, nasekané
- 1 velká cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 l zeleninového vývaru
- 1/2 šálku smetany nebo kokosového mléka pro veganskou verzi
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky pro ozdobu (např. petržel nebo pažitka)
Příprava:
- Zelenina: Na středním ohni rozehřejte v hrnci olivový olej. Přidejte cibuli a česnek, smažte do zlatova.
- Tuřín: Přidejte nakrájený tuřín do hrnce a restujte několik minut, dokud nezačne měknout.
- Hlíva ústřičná: Přidejte hlívu ústřičnou a vařte, dokud nezměkne.
- Vývar: Přilijte zeleninový vývar a nechte vařit na mírném ohni, dokud tuřín není zcela měkký, asi 20 minut.
- Krémová konzistence: Pomocí ponorného mixéru rozmixujte polévku na hladký krém. Vraťte na sporák a přidejte smetanu nebo kokosové mléko, promíchejte a zahřejte.
- Dochucení: Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř.
- Podávání: Polévku servírujte teplou, ozdobenou čerstvými bylinkami.