Zajímavost:
Čočková polévka patří k tradičním českým pokrmům, známým pro svoji chutnou jednoduchost a výživnou hodnotu. Oblíbená po celý rok, zejména v chladnějších měsících, poskytuje pohodlný a teplý pocit domova.
Ingredience:
- 1 šálek hnědých čoček (suchých)
- 1 cibule (nasekaná)
- 2 mrkve (oloupané a nakrájené)
- 2 brambory (oloupané a nakrájené na kostičky)
- 2 stroužky česneku (utlučené)
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- 1 bobkový list
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá petržel na ozdobu
Postup:
- Čočky propláchněte pod tekoucí vodou.
- V hrnci rozehřejte olej nebo sádlo a osmažte cibuli do zlatova.
- Přidejte nakrájený česnek, kmín a papriku. Míchejte a nechte chvíli vonět.
- Přidejte čočky, mrkve a brambory. Zamíchejte.
- Zalijte vše vodou, přidejte bobkový list a přiveďte k varu.
- Přidejte sůl a pepř podle chuti, poté snižte teplotu a nechte vařit asi 30-40 minut, dokud jsou všechny ingredience měkké.
- Polévku dochuťte podle potřeby a odstraňte bobkový list.
- Před podáváním ozdobte čerstvou petrželí.
Tipy na servírování:
- Polévku podávejte s čerstvě nasekanou petrželí.
- Doplněte o křupavý chléb nebo toast.