Zajímavost:

Tradiční vánoční cukroví v bezlepkové variantě osloví nejen jedince s intolerancí na lepek, ale i ty, kteří hledají nový rozměr chutí během sváteční sezóny. Tato pochoutka vychází z bohatého dědictví domácího pečení, ale s bezlepkovým twistem.

Ingredience:

  • 250 g bezlepkové mouky
  • 150 g másla (pokojové teploty)
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 1 lžička citronové kůry (nastrouhané)
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • Mletá skořice a hřebíček podle chuti
  • Bezlepková mouka na válení těsta

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180°C a připravte plech s pečicím papírem.
  2. V míse smíchejte máslo s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem dohladka.
  3. Přidejte vejce a citronovou kůru, důkladně promíchejte.
  4. Do směsi prosijte bezlepkovou mouku, prášek do pečiva, špetku soli a přidejte mletou skořici a hřebíček podle chuti. Vytvořte hladké těsto.
  5. Těsto obalte v bezlepkové mouce a nechte odpočívat v lednici alespoň 30 minut.
  6. Vyválejte těsto na pomoučené podložce na tloušťku přibližně 5 mm a vykrájejte různé tvary.
  7. Pečte v předehřáté troubě po dobu 10-12 minut nebo dokud nejsou okraje lehce zlatavé.
  8. Nechte vánoční cukroví úplně vychladnout před servírováním.

Tipy na servírování:

  • Podávejte s horkým čajem nebo kávou pro dokonalou atmosféru vánočních chvil.
  • Ozdobte cukroví polevou z tavené čokolády a posypte strouhaným kokosem pro vzhled i chuťový zážitek.
Share.

Leave A Reply