Zajímavost:
Tradiční vánoční cukroví v bezlepkové variantě osloví nejen jedince s intolerancí na lepek, ale i ty, kteří hledají nový rozměr chutí během sváteční sezóny. Tato pochoutka vychází z bohatého dědictví domácího pečení, ale s bezlepkovým twistem.
Ingredience:
- 250 g bezlepkové mouky
- 150 g másla (pokojové teploty)
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 1 lžička citronové kůry (nastrouhané)
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
- Mletá skořice a hřebíček podle chuti
- Bezlepková mouka na válení těsta
Postup:
- Předehřejte troubu na 180°C a připravte plech s pečicím papírem.
- V míse smíchejte máslo s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem dohladka.
- Přidejte vejce a citronovou kůru, důkladně promíchejte.
- Do směsi prosijte bezlepkovou mouku, prášek do pečiva, špetku soli a přidejte mletou skořici a hřebíček podle chuti. Vytvořte hladké těsto.
- Těsto obalte v bezlepkové mouce a nechte odpočívat v lednici alespoň 30 minut.
- Vyválejte těsto na pomoučené podložce na tloušťku přibližně 5 mm a vykrájejte různé tvary.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu 10-12 minut nebo dokud nejsou okraje lehce zlatavé.
- Nechte vánoční cukroví úplně vychladnout před servírováním.
Tipy na servírování:
- Podávejte s horkým čajem nebo kávou pro dokonalou atmosféru vánočních chvil.
- Ozdobte cukroví polevou z tavené čokolády a posypte strouhaným kokosem pro vzhled i chuťový zážitek.