Zajímavost:
Bezlepkové vanilkové rohličky jsou skvělou alternativou pro ty, kteří preferují bezlepkovou stravu. V minulosti byly vanilkové rohličky oblíbeným pečivem na svátečních stolech a nesou tradici chutného domácího pečiva.
Ingredience:
- 200 g bezlepkové hladké mouky
- 100 g másla (měkkého)
- 50 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- Špetka soli
- 1 vejce
- 1 lžička bezlepkového prášku do pečiva
- Vanilkový cukr na obalení
Postup:
- V míse smíchejte měkké máslo s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem do hladkého krému.
- Přidejte vejce a důkladně promíchejte.
- Do směsi přidejte bezlepkovou hladkou mouku, bezlepkový prášek do pečiva a špetku soli. Vypracujte hladké těsto.
- Těsto nechte odpočívat v chladničce asi 30 minut.
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Z těsta vytvarujte malé rohlíčky a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v předehřáté troubě asi 12-15 minut, nebo dokud rohličky nejsou lehce zlatavé.
- Ještě teplé vanilkové rohličky obalte ve vanilkovém cukru.
Tipy na servírování:
- Podávejte kávu nebo čaj jako sladkou tečku dne.
- Ozdobte špetkou moučkového cukru před podáváním.