Historie:
Bezlepkové linecké cukroví vzniklo jako odpověď na potřeby lidí s intolerancí na lepek. Tato varianta tradičního receptu dodává každému možnost užívat si vánoční sladkosti bez obav o životní styl nebo stravovací omezení.
Ingredience:
- 250 g bezlepkové mouky
- 150 g moučkového cukru
- 200 g másla (měkkého)
- 2 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- Láhev vanilkového extraktu
- Láhev mandlového extraktu
- Citronová kůra (strouhaná)
- Mletá skořice
- Sůl
- Bezlepkový džem na plnění
Postup:
- V míse smíchejte bezlepkovou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli.
- V jiné misce utřete máslo s cukrem dohladka.
- Přidejte vejce, vanilkový a mandlový extrakt, citronovou kůru a promíchejte.
- Postupně přidávejte směs suchých ingrediencí a dobře promíchejte.
- Těsto zabalte do fólie a nechte odpočívat v lednici alespoň 1 hodinu.
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Vyválejte těsto na pomoučené ploše na tloušťku asi 5 mm a vykrajujte různé tvary.
- Pečte v troubě 10-12 minut nebo dokud nejsou okraje lehce zlatavé.
- Po vychladnutí spojte dva kusy bezlepkovým džemem.
Nápady na servírování:
- Podávejte s horkým nápojem nebo jako součást vánočního cukroví.
- Ozdobte cukroví polevou nebo posypáním strouhaným kokosem.