Historie:
Linecké cukroví má kořeny v rakouské kuchyni a je pojmenované po městě Linec. Tato tradiční vánoční pochoutka je známá svým bohatým máslovým těstem a charakteristickým tvarováním. Linecké cukroví patří mezi nejoblíbenější pečivo během vánočních svátků.
Název Jídla: Linecké cukroví
Ingredience:
- 250 g másla (měkkého)
- 200 g cukru moučka
- 2 vejce
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- Láhev vanilkového extraktu
- Láhev mandlového extraktu
- Citronová kůra (strouhaná)
- Mletá skořice
- Sůl
- Džem na plnění
Postup:
- V misce utřete máslo s cukrem moučka do pěny.
- Přidejte vejce, vanilkový a mandlový extrakt, citronovou kůru a důkladně promíchejte.
- Postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, špetkou soli a skořicí.
- Těsto zabalte do fólie a nechte odpočívat v lednici alespoň 1 hodinu.
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Těsto vyválejte na pomoučené ploše na tloušťku asi 5 mm a vykrajujte různé tvary.
- Pečte v troubě 10-12 minut nebo dokud nejsou okraje lehce zlatavé.
- Po vychladnutí spojte dva kusy džemem.
Nápady na servírování:
- Podávejte s horkým nápojem nebo jako součást vánočního cukroví.
- Ozdobte cukroví polevou nebo posypáním strouhaným kokosem.