Ingredience:
- 9-12 plátků bezlepkových lasagní
- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové, nebo kombinace)
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 800 g krátce uvařených a slitého rajčatového protlaku (nebo 2 plechovky rajčat)
- 2 lžíce rajčatové pasty
- 1 lžička sušeného oregána
- 1 lžička sušeného bazalka
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky cukru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 g ricotty (bezlepkové)
- 1/2 šálku strouhaného parmezánu
- 2 koule mozzarelly, nastrouhané
- Čerstvá petržel nebo bazalka na ozdobení
Postup:
- Na pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a smažte, dokud nebude měkká a průhledná. Přidejte prolisovaný česnek a mleté maso. Smažte, dokud maso nezezlátne.
- Přidejte rajčatový protlak nebo plechovky rajčat, rajčatovou pastu, oregáno, bazalku, tymián, cukr, sůl a pepř. Vařte na nízkém ohni asi 20-30 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Na konci přidejte nasekanou čerstvou petržel nebo bazalku. Ochutnejte a případně přidávejte sůl a pepř podle chuti.
- Ve vhodném pekáči začněte vrstvit: nejprve trochu omáčky na dno pekáče, poté plátky bezlepkových lasagní, další vrstva omáčky, a pak vrstva ricotty a mozzarelly. Postup opakujte, dokud nemáte všechny ingredience spotřebovány.
- Poslední vrstvu zakončete omáčkou a posypte strouhaným parmezánem.
- Předehřejte troubu na 180°C. Pekáč zakryjte a pečte lasagne asi 30 minut. Poté odstraňte kryt a pečte dalších 15-20 minut, dokud povrch nezezlátne a sýry nejsou rozpuštěné a bublající.
- Nechejte lasagne chvíli odpočívat před krájením. Podávejte posypané čerstvou petrželí nebo bazalkou.
Tento recept na bezlepkové lasagne je plný chutí a určitě potěší nejen ty, kteří preferují bezlepkovou stravu. Užijte si tuto italskou pochoutku bez obav!