Lasagne je klasické italské jídlo, které si získalo srdce mnoha milovníků dobrého jídla. Nicméně, pokud hledáte lehkou a zdravější alternativu klasického receptu, cuketové lasagne je tím pravým! Tato variace s cuketou místo těstovin nabízí osvěžující a lahodnou chuť.
Recept na cuketové lasagne:
Ingredience:
- 4 střední cukety
- 500 g mletého masa (hovězího, vepřového nebo směs obou)
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 500 g rajčatové omáčky
- 250 g ricotty
- 1 vejce
- 200 g strouhaného sýra (parmezán, mozzarella)
- Čerstvé bylinky (bazalka, oregano)
- Olivový olej
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Příprava cuket: Nakrájej cukety na podélné plátky o tloušťce přibližně 0,5 cm. Posol plátky cukety a nech je odstát asi 10-15 minut, poté je opláchni a osuš.
- Příprava omáčky: Na pánvi rozehřej olivový olej a osmaž cibuli a česnek. Přidej mleté maso a osmahněte dozlatova. Přilij rajčatovou omáčku a nech vařit asi 15-20 minut. Přidej čerstvé bylinky a dochuť solí a pepřem.
- Příprava náplně: V míse smíchej ricottu se strouhaným sýrem a vejcem.
- Skládání lasagne: Do pekáči vytvoř vrstvu plátků cukety, následně vrstvu masové omáčky a na to náplň z ricotty a sýra. Opakuj tento postup, dokud nedosáhneš požadované výšky, s poslední vrstvou zakončenou omáčkou a sýrem.
- Pečení: Peč v troubě předehřáté na 180°C asi 30-40 minut, nebo dokud sýr na vrchu nezezlátne.
- Podávání: Nech lasagne odpočinout před krájením a podávej teplé.
Tato cuketová variace lasagne je skvělou alternativou pro ty, kteří chtějí užívat italskou klasiku s menším množstvím těstovin a s větším důrazem na zeleninu.
Závěr
Cuketové lasagne je osvěžující a zdravá variace tradičního receptu, která neztrácí na chuti, ale nabízí lehčí alternativu plnou zeleniny.