Koláče jsou nepostradatelnou součástí sladkých pokrmů a kynutý koláč s tvarohem patří mezi ty, které okouzlují svou vláčností a bohatou chutí. Tento recept není jen o dobře vypadajícím dezertu, ale o zážitku plném jemnosti a lahodnosti.
Recept na kynutý koláč s tvarohem:
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 7 g sušeného droždí
- 250 ml mléka
- 100 g cukru
- 100 g másla
- 500 g tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- Citronová kůra ze 2 citronů
- Špetka soli
- 1 vejce (na potření)
- Mletý cukr (na posypání)
Postup:
- Příprava těsta: Smíchej droždí s teplým mlékem a nech chvilku odpočinout. Do mísy prosij mouku, přidej cukr, rozpuštěné máslo, sůl a směs droždí s mlékem. Zpracuj těsto dohladka a nech ho kynout asi 1–1,5 hodiny v teple.
- Příprava náplně: V misce smíchej tvaroh s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Dobře promíchej, aby byla směs krémová.
- Formování koláče: Kynuté těsto rozválej na plát tlustý asi 1 cm. Rozetři na něj připravenou náplň z tvarohu. Poté těsto sroluj do podoby válce a vytvaruj z něj kruhový koláč.
- Druhé kynutí: Polož koláč na plech vyložený pečicím papírem a nech ho ještě asi 30 minut kynout.
- Pečení: Potři koláč rozšlehaným vejcem a peč v troubě předehřáté na 180°C asi 25–30 minut, nebo dokud není koláč zlatavý.
- Posypání: Po upečení a mírném vychladnutí posyp koláč mletým cukrem.
Tento kynutý koláč s tvarohem je ideální pro odpolední čaj nebo jako sladký závěr po večeři. Jeho jemné těsto a lahodná náplň z tvarohu tě jistě okouzlí.
Závěr
Kynutý koláč s tvarohem není jen o své chuti, ale o zážitku spojeném s přípravou. Vyjádři svou kreativitu a přizpůsob si tento recept podle svých chuťových preferencí pro ještě větší sladkou radost.