Historie:
Košíčky s krémem jsou oblíbeným dezertem s bohatou historií v evropské cukrářské tradici. Tyto drobné, jemné košíčky plněné krémem se staly symbolem elegance a chutného sladkého zážitku.
Ingredience:
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla (studena nakrájeného)
- 2 lžíce cukru moučka
- Špetka soli
- 1 žloutek
- 2-3 lžíce studené vody
Na krém:
- 400 ml mléka
- 4 žloutky
- 100 g cukru
- 30 g kukuřičného škrobu
- 1 lžička vanilkového extraktu
Ovoce nebo mátové lístky na ozdobu
Postup:
- V míse smíchejte mouku, máslO, cukr a sůl. Přidejte žloutek a postupně přilévejte vodu, dokud nevznikne těsto. Nenechte se těsto příliš hníst.
- Těsto zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici minimálně 30 minut.
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Těsto vyválejte na pomoučené ploše na tloušťku asi 3 mm a vykrajujte kruhy.
- Kruhy vložte do formiček na muffiny a upečte v troubě asi 15 minut, dokud nejsou zlatavé.
- Mezitím připravte krém. V hrnci zahřejte mléko. Ve druhém hrnci smíchejte žloutky, cukr a kukuřičný škrob. Postupně přilévejte horké mléko za stálého míchání.
- Krém vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne. Odejměte z tepla, přidejte vanilkový extrakt a nechte vychladnout.
- Naplňte vypečené košíčky krémem.
- Ozdobte ovocem nebo mátovými lístky.
Nápady na servírování:
- Košíčky podávejte na slavnostním stole.
- Posypte košíčky práškovým cukrem, kakaem nebo cukrovími ozdobami.