Historie:

Košíčky s krémem jsou oblíbeným dezertem s bohatou historií v evropské cukrářské tradici. Tyto drobné, jemné košíčky plněné krémem se staly symbolem elegance a chutného sladkého zážitku.

Ingredience:

Na těsto:
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla (studena nakrájeného)
  • 2 lžíce cukru moučka
  • Špetka soli
  • 1 žloutek
  • 2-3 lžíce studené vody
Na krém:
  • 400 ml mléka
  • 4 žloutky
  • 100 g cukru
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Ovoce nebo mátové lístky na ozdobu

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, máslO, cukr a sůl. Přidejte žloutek a postupně přilévejte vodu, dokud nevznikne těsto. Nenechte se těsto příliš hníst.
  2. Těsto zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici minimálně 30 minut.
  3. Troubu předehřejte na 180°C.
  4. Těsto vyválejte na pomoučené ploše na tloušťku asi 3 mm a vykrajujte kruhy.
  5. Kruhy vložte do formiček na muffiny a upečte v troubě asi 15 minut, dokud nejsou zlatavé.
  6. Mezitím připravte krém. V hrnci zahřejte mléko. Ve druhém hrnci smíchejte žloutky, cukr a kukuřičný škrob. Postupně přilévejte horké mléko za stálého míchání.
  7. Krém vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne. Odejměte z tepla, přidejte vanilkový extrakt a nechte vychladnout.
  8. Naplňte vypečené košíčky krémem.
  9. Ozdobte ovocem nebo mátovými lístky.

Nápady na servírování:

  • Košíčky podávejte na slavnostním stole.
  • Posypte košíčky práškovým cukrem, kakaem nebo cukrovími ozdobami.
Share.

Leave A Reply