Brynzové halušky, ikona slovenské kuchyně, jsou jednoduchým, avšak dechberoucím jídlem, které si získalo srdce mnoha gurmánů. Tato kombinace halušek (těstovinových kuliček) a brynzy (mladého slovenského sýra) vytváří skvělé jídlo, které zahřeje srdce i žaludek.
Recept na Brynzové Halušky:
Ingredience:
- 500 g brambor
- 200 g brynzy
- 150 g hrubé mouky
- Sůl
- Slanina (volitelně)
- Cibule (volitelně)
- Máslo (pro podávání)
Postup:
- Příprava bramborového těsta: Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte ve slané vodě, dokud nezměknou. Poté je sceďte a rozmixujte na kaši. Přidejte sůl podle chuti a postupně přimíchejte hrubou mouku. Vypracujte těsto, které následně rozdělte na menší válečky.
- Tvarování halušek: Na pomoučené pracovní ploše tvarujte těsto do válečků o tloušťce přibližně 1-1,5 cm. Následně nakrájejte na menší kousky a formujte do tvaru halušek.
- Vaření halušek: Vařte halušky ve vroucí osolené vodě. Jakmile vyplavou na hladinu, vařte ještě asi 2-3 minuty, dokud nebudou hotové. Poté je sceďte.
- Brynza a příprava omáčky: Brynzový sýr nastrouhejte nebo rozmixujte do hladké konzistence. Pokud připravujete omáčku, osmahněte na pánvi na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli. Poté smíchejte s brynzou.
- Servírování: Hotové halušky smíchejte s brynzovou omáčkou a dochuťte máslem. Podávejte horké a můžete přidat smaženou slaninu s cibulí na vrch.
Závěr:
Brynzové halušky jsou vítaným lahůdkou pro všechny, kdo touží po jednoduchém, ale výrazném jídle. Jejich vůně a chuť vás přenesou do srdce Slovenska a zanechají vás s úsměvem na tváři.