Přinášíme vám klasický italský recept na Penne all’amatriciana, oblíbené těstoviny inspirované regionem Lazio. Tato jednoduchá, ale bohatá omáčka z pancetty, rajčat a sýra vytváří chutí bohatý a uspokojivý pokrm. Připravte se na chuťovou cestu do srdce italské kuchyně.

Seznam ingrediencí:

  • 400 g penne těstovin
  • 150 g pancetty nebo guanciale, nakrájené na nudličky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1/2 čajové lžičky sušeného červeného pepře (volitelně)
  • 400 g krájených rajčat z konzervy nebo pelatů
  • 1/2 šálku bílého vína
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1/2 šálku strouhaného pecorina nebo parmazánu
  • Čerstvá nasekaná petrželka na ozdobu

Přesný postup přípravy:

  1. Uvařte penne al dente podle návodu na obalu.
  2. Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte pancettu nebo guanciale na středním ohni, dokud nezpříjemní.
  3. Přidejte jemně nasekanou cibuli a osmažte dozlatova.
  4. Přidejte nasekaný česnek a sušený červený pepř (pokud používáte). Smažte krátce, dokud nezačne vonět.
  5. Přilijte bílé víno a nechte vařit asi 2–3 minuty, aby se alkohol odpařil.
  6. Přidejte krájená rajčata z konzervy nebo pelaty a nechte vařit na středním ohni asi 15 minut. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem podle chuti.
  7. Přidejte uvařené penne do omáčky a promíchejte tak, aby byly těstoviny rovnoměrně pokryty omáčkou.
  8. Posypte strouhaným pecorinem nebo parmazánem a ozdobte čerstvě nasekanou petrželkou.
  9. Podávejte teplé a užívejte si autentickou chuť Itálie.

Tipy na servírování:

  • Posypání extra strouhaným parmazánem na stole pro ty, kdo chtějí přidat více sýra.
  • Doplnění pokrmu o čerstvé bylinky, jako je bazalka nebo oregano.
Share.

Leave A Reply