Přinášíme vám klasický italský recept na Penne all’amatriciana, oblíbené těstoviny inspirované regionem Lazio. Tato jednoduchá, ale bohatá omáčka z pancetty, rajčat a sýra vytváří chutí bohatý a uspokojivý pokrm. Připravte se na chuťovou cestu do srdce italské kuchyně.
Seznam ingrediencí:
- 400 g penne těstovin
- 150 g pancetty nebo guanciale, nakrájené na nudličky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1/2 čajové lžičky sušeného červeného pepře (volitelně)
- 400 g krájených rajčat z konzervy nebo pelatů
- 1/2 šálku bílého vína
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1/2 šálku strouhaného pecorina nebo parmazánu
- Čerstvá nasekaná petrželka na ozdobu
Přesný postup přípravy:
- Uvařte penne al dente podle návodu na obalu.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte pancettu nebo guanciale na středním ohni, dokud nezpříjemní.
- Přidejte jemně nasekanou cibuli a osmažte dozlatova.
- Přidejte nasekaný česnek a sušený červený pepř (pokud používáte). Smažte krátce, dokud nezačne vonět.
- Přilijte bílé víno a nechte vařit asi 2–3 minuty, aby se alkohol odpařil.
- Přidejte krájená rajčata z konzervy nebo pelaty a nechte vařit na středním ohni asi 15 minut. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem podle chuti.
- Přidejte uvařené penne do omáčky a promíchejte tak, aby byly těstoviny rovnoměrně pokryty omáčkou.
- Posypte strouhaným pecorinem nebo parmazánem a ozdobte čerstvě nasekanou petrželkou.
- Podávejte teplé a užívejte si autentickou chuť Itálie.
Tipy na servírování:
- Posypání extra strouhaným parmazánem na stole pro ty, kdo chtějí přidat více sýra.
- Doplnění pokrmu o čerstvé bylinky, jako je bazalka nebo oregano.