Zapomeňte na průmyslově vyráběnou majonézu plnou přidaných látek a připravte si svou vlastní domácí majonézu plnou čerstvých ingrediencí. Tato receptura je jednoduchá, a přesto vám poskytne lahodnou majonézu s autentickou chutí.
Seznam Ingrediencí:
- 2 žloutky z čerstvých vajec
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 šálek (240 ml) neutrálního oleje (např. slunečnicový nebo avokádový)
- 1 lžíce vinného octa
- 1 lžička citronové šťávy
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Přesný Postup Přípravy:
- Příprava Základu:
- V míse smíchejte žloutky a dijonskou hořčici. Mějte vše při pokojové teplotě.
- Přidání Oleje:
- Začněte za stálého míchání postupně přidávat olej kapku po kapce. Jakmile začnete pozorovat zahuštění směsi, můžete přidávat olej ve tenkém proudu.
- Míchání a Dochucení:
- Pokračujte v míchání, dokud majonéza nedosáhne požadované konzistence. Přidejte vinný ocet a citronovou šťávu, pokračujte v míchání.
- Korekce Chuti:
- Dochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem podle vlastní chuti. Můžete přidat více ocet nebo citronové šťávy podle preferencí.
- Chladící a Skladování:
- Nechte majonézu vychladnout v lednici před servírováním. Uchovávejte v uzavřené nádobě v chladu.
Tipy na Servírování:
- Použijte domácí majonézu jako vynikající dip nebo omáčku k hranolkám nebo smaženým pokrmům.
- Vylepšete sendvič nebo hamburger domácí majonézou pro autentickou chuť.
- Experimentujte s přídavkem bylinek, jako jsou tymián, petržel nebo estragon, pro různé varianty.