Vepřový guláš je jedním z těch tradičních pokrmů, který vám ihned připomene vůni a chuť domova. Jeho bohatá omáčka a šťavnaté kousky masa se stanou hvězdou vašeho jídelníčku. Následující recept vás provede krok za krokem, jak připravit výtečný vepřový guláš, který potěší vaše chuťové buňky a zahřeje vás v každém kousku.
Recept na Vepřový Guláš:
Ingredience:
- 1,5 kg vepřové kýty, nakrájené na kostky
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 2 velké cibule, nakrájené na drobné kostičky
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžíce papriky (sladká nebo pálivá, podle preference)
- 1 lžíce mleté kmínu
- 1 lžička koriandru
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička sůl
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce hořčice
- 500 ml hovězího vývaru
- 2 laurové listy
- 2 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
- 1 červená paprika, nakrájená na proužky
- Na podávání: kysaná smetana a čerstvá petržel
Postup:
- Příprava Masa:
- Maso osušte papírovým ubrouskem a nakrájejte na kostky. Orestujte maso na rozpáleném sádle nebo oleji v hrnci, dokud nezíská zlatavou barvu.
- Přidání Základních Ingrediencí:
- Přidejte nakrájenou cibuli a restujte, dokud nebude měkká. Přidejte nasekaný česnek a restujte další minutu.
- Aromatizace:
- Přidejte papriku, kmín, koriandr, mletý pepř a sůl. Zamíchejte a nechte chvíli restovat, aby se aromatické látky uvolnily.
- Zakalení:
- Přidejte hladkou mouku a rajský protlak. Smíchejte, dokud se vytvoří hustá směs.
- Přidání Tekutin:
- Přidejte hořčici, hovězí vývar a laurové listy. Dobře promíchejte a přivedte k varu.
- Dusení:
- Přidejte nakrájené brambory a nechte guláš dusit na nízkém plameni asi 1,5 hodiny, nebo dokud maso není měkké.
- Přidání Papriky:
- Přidejte nakrájenou červenou papriku a vařte dalších 15 minut, dokud není paprika měkká.
- Dolaďování Chuťi:
- Podle chuti přidejte sůl nebo pepř. Odstraňte laurové listy.
- Podávání:
- Podávejte vepřový guláš s plátkem čerstvé petržele a lžící kysané smetany. Podávejte s knedlíky nebo chlebem.
Tento vepřový guláš je plný chutí a vůní, které budou vaše sentry potěšením. Je to skvělý pokrm pro rodinný stůl nebo přátelský večer. Užijte si tento tradiční recept a dopřejte si chuť opravdového guláše. Dobrou chuť!