Hovězí guláš je poklad české kuchyně. Vydatné jídlo, které provoní celý byt a nejlépe chutná druhý den, kdy se chutě krásně prolnou. Každý má svůj oblíbený způsob přípravy – někdo přidává majoránku, jiný zase trochu piva. Tento recept vás provede přípravou tradičního guláše, který je plný chuti, správně hustý a dokonale se hodí k houskovému knedlíku nebo čerstvému chlebu.


Ingredience (4 porce)

  • 800 g hovězí kližky (nebo předního masa)
  • 3 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla (nebo oleje)
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička mleté pálivé papriky (dle chuti)
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml hovězího vývaru (nebo vody)
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • 1 lžička octa (volitelné, pro zvýraznění chuti)

Postup přípravy

Nejlepší guláš se vaří pomalu a s láskou. Připravte si hrnec s tlustým dnem a pusťte se do toho.

  1. Cibule jako základ: Na sádle orestujte na jemno nakrájenou cibuli dozlatova. Tento krok neuspěchejte – čím déle cibuli restujete, tím lepší základ pro guláš vytvoříte.
  2. Maso a koření: Přidejte na kostky nakrájené hovězí maso a nechte ho zatáhnout. Osolte, opepřete, přidejte kmín a prolisovaný česnek. Míchejte, dokud maso nezíská krásnou barvu.
  3. Paprika a protlak: Vsypte sladkou i pálivou papriku a ihned promíchejte. Papriku nikdy dlouho nerestujte, mohla by zhořknout. Přidejte rajčatový protlak a zalijte vývarem, aby maso bylo ponořené.
  4. Dlouhé dušení: Guláš nechte na mírném plameni pomalu táhnout alespoň 2 hodiny. Průběžně promíchávejte a dolévejte vývar, pokud se tekutina příliš odpaří.
  5. Zahuštění: Když je maso měkké, smíchejte hladkou mouku s trochou studené vody a vlijte do guláše. Dobře promíchejte a nechte dalších 15 minut provařit. Nakonec dochuťte majoránkou a podle chuti můžete přidat lžičku octa pro jemnou kyselost.

Tipy pro dokonalý guláš

  • Trpělivost se vyplatí: Čím déle guláš dusíte, tím lepší bude. Klidně ho nechte probublávat i tři hodiny.
  • Cibule vs. maso: Správný poměr cibule a masa je klíčový – obecně platí, že cibule by měla být přibližně třetina hmotnosti masa.
  • Nejlepší druhý den: Pokud můžete, uvařte guláš den předem. Přes noc se chutě krásně propojí a bude ještě lepší.
  • Houskový knedlík nebo chleba? Obě varianty jsou skvělé, ale k pořádnému guláši se hodí i bramboráčky!

Share.
Leave A Reply