Hovězí guláš je poklad české kuchyně. Vydatné jídlo, které provoní celý byt a nejlépe chutná druhý den, kdy se chutě krásně prolnou. Každý má svůj oblíbený způsob přípravy – někdo přidává majoránku, jiný zase trochu piva. Tento recept vás provede přípravou tradičního guláše, který je plný chuti, správně hustý a dokonale se hodí k houskovému knedlíku nebo čerstvému chlebu.
Ingredience (4 porce)

- 800 g hovězí kližky (nebo předního masa)
- 3 velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla (nebo oleje)
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžička mleté pálivé papriky (dle chuti)
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička majoránky
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml hovězího vývaru (nebo vody)
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
- 1 lžička octa (volitelné, pro zvýraznění chuti)
Postup přípravy

Nejlepší guláš se vaří pomalu a s láskou. Připravte si hrnec s tlustým dnem a pusťte se do toho.
- Cibule jako základ: Na sádle orestujte na jemno nakrájenou cibuli dozlatova. Tento krok neuspěchejte – čím déle cibuli restujete, tím lepší základ pro guláš vytvoříte.
- Maso a koření: Přidejte na kostky nakrájené hovězí maso a nechte ho zatáhnout. Osolte, opepřete, přidejte kmín a prolisovaný česnek. Míchejte, dokud maso nezíská krásnou barvu.
- Paprika a protlak: Vsypte sladkou i pálivou papriku a ihned promíchejte. Papriku nikdy dlouho nerestujte, mohla by zhořknout. Přidejte rajčatový protlak a zalijte vývarem, aby maso bylo ponořené.
- Dlouhé dušení: Guláš nechte na mírném plameni pomalu táhnout alespoň 2 hodiny. Průběžně promíchávejte a dolévejte vývar, pokud se tekutina příliš odpaří.
- Zahuštění: Když je maso měkké, smíchejte hladkou mouku s trochou studené vody a vlijte do guláše. Dobře promíchejte a nechte dalších 15 minut provařit. Nakonec dochuťte majoránkou a podle chuti můžete přidat lžičku octa pro jemnou kyselost.
Tipy pro dokonalý guláš
- Trpělivost se vyplatí: Čím déle guláš dusíte, tím lepší bude. Klidně ho nechte probublávat i tři hodiny.
- Cibule vs. maso: Správný poměr cibule a masa je klíčový – obecně platí, že cibule by měla být přibližně třetina hmotnosti masa.
- Nejlepší druhý den: Pokud můžete, uvařte guláš den předem. Přes noc se chutě krásně propojí a bude ještě lepší.
- Houskový knedlík nebo chleba? Obě varianty jsou skvělé, ale k pořádnému guláši se hodí i bramboráčky!