Tradiční vánoční kapr s bramborovým salátem je skvělým spojením chutí pro váš sváteční stůl. Jemný kapr, kořeněný bramborový salát a přidaná nakládaná zelenina vytvářejí harmonický pokrm, který potěší chuťové buňky i oko. Připravte si tento recept a dopřejte si vánoční hostinu plnou lahodných kombinací.

Seznam ingrediencí:

Pro kapra:

  • 1 kapr (cca 1,5 – 2 kg), očištěný a odbouraný
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1 citrón, na plátky
  • Čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, petržel) na nádivku a ozdobu
  • Olivový olej
  • 2 vejce (pro nádivku)

Pro bramborový salát s nakládanou zeleninou:

  • 4 velké brambory, vařené, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 1 cibule, jemně nakrájená
  • 1 kyselá okurka, nakrájená na malé kousky
  • 2 lžíce klasické hořčice
  • 3 lžíce majonézy
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Nakládaná zelenina (hrašek, mrkev) – množství dle preference

Přesný postup přípravy:

Pro kapra:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Kapra opláchněte a osušte papírovým ubrouskem. Nakrájejte kůži na několika místech, aby se při pečení nekroutil.
  3. Vnitřek kapra osolte a opepřete, naplňte plátky citrónu, čerstvými bylinkami a vložte vejce pro nádivku.
  4. Kapra položte do pekáče, pokapejte olivovým olejem a posolte. Pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut nebo dozlatova a kapr je měkký.

Pro bramborový salát

  1. Vařte brambory ve slané vodě do měkka. Oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  2. V misce smíchejte nakrájené brambory, cibuli a kyselou okurku.
  3. Přidejte hořčici, majonézu, sůl a pepř. Důkladně promíchejte.
  4. Přidejte nakládanou zeleninu (hrašek, mrkev) podle vlastní chuti.

Tipy na servírování:

  • Kapra podávejte na lince z bylinek, doplněné plátky citrónu.
  • Bramborový salát s nakládanou zeleninou servírujte vedle kapra na ozdobném tácu.
Share.

Leave A Reply