Tradiční vánoční kapr s bramborovým salátem je skvělým spojením chutí pro váš sváteční stůl. Jemný kapr, kořeněný bramborový salát a přidaná nakládaná zelenina vytvářejí harmonický pokrm, který potěší chuťové buňky i oko. Připravte si tento recept a dopřejte si vánoční hostinu plnou lahodných kombinací.
Seznam ingrediencí:
Pro kapra:
- 1 kapr (cca 1,5 – 2 kg), očištěný a odbouraný
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 citrón, na plátky
- Čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, petržel) na nádivku a ozdobu
- Olivový olej
- 2 vejce (pro nádivku)
Pro bramborový salát s nakládanou zeleninou:
- 4 velké brambory, vařené, oloupané a nakrájené na kostičky
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 1 kyselá okurka, nakrájená na malé kousky
- 2 lžíce klasické hořčice
- 3 lžíce majonézy
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Nakládaná zelenina (hrašek, mrkev) – množství dle preference
Přesný postup přípravy:
Pro kapra:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Kapra opláchněte a osušte papírovým ubrouskem. Nakrájejte kůži na několika místech, aby se při pečení nekroutil.
- Vnitřek kapra osolte a opepřete, naplňte plátky citrónu, čerstvými bylinkami a vložte vejce pro nádivku.
- Kapra položte do pekáče, pokapejte olivovým olejem a posolte. Pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut nebo dozlatova a kapr je měkký.
Pro bramborový salát
- Vařte brambory ve slané vodě do měkka. Oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- V misce smíchejte nakrájené brambory, cibuli a kyselou okurku.
- Přidejte hořčici, majonézu, sůl a pepř. Důkladně promíchejte.
- Přidejte nakládanou zeleninu (hrašek, mrkev) podle vlastní chuti.
Tipy na servírování:
- Kapra podávejte na lince z bylinek, doplněné plátky citrónu.
- Bramborový salát s nakládanou zeleninou servírujte vedle kapra na ozdobném tácu.