Jelítkový prejt se zelím a bramborem je chutné tradiční jídlo, které spojuje křupavost škvarků s jemností prejtu a dochucení zelím. Jedná se o jednoduchý recept s krátkou dobou přípravy, ideální pro výtečný oběd či večeři.
Ingredience:
- 600 g jelitového prejtu s kroupami
- 2 lžíce vepřového sádla
- 3 lžíce nadrobno nakrájených vepřových škvarků
- 1 menší nadrobno nakrájená cibule
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 lžička sušené majoránky
- Sůl a mletý pepř na dochucení
- 640 g sterilovaného zelí
- 200 ml vody
- 1 lžíce sádla
- 1 menší nadrobno nakrájená cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- Sůl na dochucení
- Brambory (2-3 na osobu)
Postup:
- Nejprve připravte zelí. Orestujte cibuli na sádle, přidejte mouku a vytvořte zásmažku. Přidejte zelí s nálevem, promíchejte a dusíme pod pokličkou cca 20 minut.
- Brambory vařte ve slané vodě, dokud nebudou měkké, poté je sceděte.
- Na rozehřátém sádle udělejte škvarkovou směs s cibulí. Přidejte prejt, vodu, koření a dusíme 5 minut.
- Podávejte prejt se zelím a vařenými bramborami.
Tipy na servirování:
- Jelítkový prejt se skvěle hodí ke zpečeným bramborám nebo křupavému chlebu.
- Doporučujeme podávat s kyselým okurkem nebo zeleninovým salátem.