Jelítkový prejt se zelím a bramborem je chutné tradiční jídlo, které spojuje křupavost škvarků s jemností prejtu a dochucení zelím. Jedná se o jednoduchý recept s krátkou dobou přípravy, ideální pro výtečný oběd či večeři.

Ingredience:

  • 600 g jelitového prejtu s kroupami
  • 2 lžíce vepřového sádla
  • 3 lžíce nadrobno nakrájených vepřových škvarků
  • 1 menší nadrobno nakrájená cibule
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička sušené majoránky
  • Sůl a mletý pepř na dochucení
  • 640 g sterilovaného zelí
  • 200 ml vody
  • 1 lžíce sádla
  • 1 menší nadrobno nakrájená cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • Sůl na dochucení
  • Brambory (2-3 na osobu)

Postup:

  1. Nejprve připravte zelí. Orestujte cibuli na sádle, přidejte mouku a vytvořte zásmažku. Přidejte zelí s nálevem, promíchejte a dusíme pod pokličkou cca 20 minut.
  2. Brambory vařte ve slané vodě, dokud nebudou měkké, poté je sceděte.
  3. Na rozehřátém sádle udělejte škvarkovou směs s cibulí. Přidejte prejt, vodu, koření a dusíme 5 minut.
  4. Podávejte prejt se zelím a vařenými bramborami.

Tipy na servirování:

  • Jelítkový prejt se skvěle hodí ke zpečeným bramborám nebo křupavému chlebu.
  • Doporučujeme podávat s kyselým okurkem nebo zeleninovým salátem.
Share.

Leave A Reply