Smažené Zelí na Slanině představuje jednoduchý, avšak bohatý pokrm, který zaujme svou chutí a snadnou přípravou. Kombinace křupavé slaniny, jemně osmažené cibule a šťavnatého zelí vytváří neodolatelnou přílohu, která se hodí k mnoha pokrmům.
Ingredience:
- 1 hlava bílého zelí (cca 1 kg)
- 200 g slaniny, na plátky
- 1 velká cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 čajová lžička soli
- 1/2 čajové lžičky černého pepře
- 1/2 čajové lžičky kajenského pepře (volitelné)
- 2 lžíce másla
- Sůl a pepř podle chuti
- Nasekaná petržel na ozdobu
Postup:
- Nařezejte zelí na tenké proužky.
- Na pánvi osmažte slaninu na středním plameni, dokud nevytvoří křupavé plátky. Vyjměte slaninu z pánve, nechte ji odkapat na papírovém ubrusu a nakrájejte na menší kousky.
- V oleji ze slaniny osmažte nasekanou cibuli dozlatova.
- Přidejte nasekaný česnek a smažte dalších 30 sekund, dokud nezačne vonět.
- Přidejte nařezané zelí, sůl, černý pepř a kajenský pepř (pokud používáte). Promíchejte.
- Smažte zelí asi 10-15 minut, občas promíchávejte, dokud zelí nezměkne a nezíská lehkou zlatavou barvu.
- Přidejte máslo a kousky osmažené slaniny. Promíchejte do té doby, než se máslo úplně rozpustí a zelí získá bohatší chuť.
- Ochutnejte a případně přidejte sůl a pepř podle své chuti.
- Ozdobte nasekanou petrželí a podávejte teplé.
Tipy na servírování:
- Smažené Zelí na Slanině je výborným doplňkem k masovým pokrmům, jako jsou grilované klobásy.