Smažené Zelí na Slanině představuje jednoduchý, avšak bohatý pokrm, který zaujme svou chutí a snadnou přípravou. Kombinace křupavé slaniny, jemně osmažené cibule a šťavnatého zelí vytváří neodolatelnou přílohu, která se hodí k mnoha pokrmům.

Ingredience:

  • 1 hlava bílého zelí (cca 1 kg)
  • 200 g slaniny, na plátky
  • 1 velká cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/2 čajové lžičky černého pepře
  • 1/2 čajové lžičky kajenského pepře (volitelné)
  • 2 lžíce másla
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Nasekaná petržel na ozdobu

Postup:

  1. Nařezejte zelí na tenké proužky.
  2. Na pánvi osmažte slaninu na středním plameni, dokud nevytvoří křupavé plátky. Vyjměte slaninu z pánve, nechte ji odkapat na papírovém ubrusu a nakrájejte na menší kousky.
  3. V oleji ze slaniny osmažte nasekanou cibuli dozlatova.
  4. Přidejte nasekaný česnek a smažte dalších 30 sekund, dokud nezačne vonět.
  5. Přidejte nařezané zelí, sůl, černý pepř a kajenský pepř (pokud používáte). Promíchejte.
  6. Smažte zelí asi 10-15 minut, občas promíchávejte, dokud zelí nezměkne a nezíská lehkou zlatavou barvu.
  7. Přidejte máslo a kousky osmažené slaniny. Promíchejte do té doby, než se máslo úplně rozpustí a zelí získá bohatší chuť.
  8. Ochutnejte a případně přidejte sůl a pepř podle své chuti.
  9. Ozdobte nasekanou petrželí a podávejte teplé.

Tipy na servírování:

  • Smažené Zelí na Slanině je výborným doplňkem k masovým pokrmům, jako jsou grilované klobásy.
Share.

Leave A Reply