Zajímavost:
Dančí maso má dlouhou tradici v evropské kuchyni, a to zejména ve středověku, kde bylo považováno za delikatesu. Je známé svou chutí a nízkým obsahem tuku.
Ingredience:
- 600 g dančího hřbetu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 velká cibule, nakrájená na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 menší bulva fenyklu, nakrájená na tenké plátky
- 1 šálek vývaru
- 1/2 šálku bílého vína
- 1/2 šálku smetany na vaření
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Maso osolte a opepřete. Rozpalte olej na pánvi a maso zprudka osmažte z obou stran, aby získalo hezkou zlatou barvu.
- Přesuňte maso do pekáče a dejte ho péct do trouby asi 20–25 minut podle preferovaného stupně propečení.
- Na pánvi, kde jste smažili maso, přidejte cibuli, česnek a fenykl. Smažte do měkka.
- Přidejte vývar, víno a smetanu. Vařte, dokud omáčka nezhoustne. Dochutíme solí a pepřem.
- Pečený dančí hřbet podávejte s fenyklovou omáčkou a doplňte bramborovou kaší.
Tipy na servírování:
- Podávejte s restovanými brambory nebo bramborovým pyré.
- Ozdobte čerstvým kouskem fenyklu pro výraznější chuťový zážitek.