Zajímavost:
Bezlepkový štrúdl z jablek a tvarohu přináší zdravý a chutný zážitek. Jablečná sezóna se stává ještě radostnější s tímto dezertem, který spojuje sladké jablka a výživný tvaroh v lehkém a křehkém těstě. Bezlepková varianta umožňuje vychutnat si tradiční chuťový zážitek bez obav o obsah lepku.
Ingredience:
Těsto:
- 300 g bezlepkové mouky
- 150 g másla (rozpuštěného)
- 1 vejce
- Špetka soli
- 150 ml vody
Náplň:
- 4 velká jablka (oloupaná, očištěná a nakrájená na tenké plátky)
- 250 g tvarohu
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- Skořice a citronová šťáva podle chuti
Posyp:
- 50 g strouhaných mandlí
- Cukr na posypání
Postup:
- V míse smíchejte bezlepkovou mouku s rozpuštěným máslem, vejcem a špetkou soli. Postupně přilijte vodu a vytvořte hladké těsto. Nechte odpočívat.
- Mezitím smíchejte tvaroh s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, skořicí a citronovou šťávou.
- Těsto rozválejte na pomoučeném ubrusu na tenký plát. Rozetřete na něj tvarohovou směs.
- Na tvarohovou vrstvu položte tenké plátky oloupaných jablek.
- Posypte směs strouhanými mandlími a cukrem.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut nebo do zlatavé barvy.
Tipy na servírování:
- Podávejte teplý štrúdl s kopečkem vanilkového krému nebo kávou.
- Ozdobte štrúdl špetkou skořice pro pikantní nádech.