Zajímavost:

Bezlepkový štrúdl z jablek a tvarohu přináší zdravý a chutný zážitek. Jablečná sezóna se stává ještě radostnější s tímto dezertem, který spojuje sladké jablka a výživný tvaroh v lehkém a křehkém těstě. Bezlepková varianta umožňuje vychutnat si tradiční chuťový zážitek bez obav o obsah lepku.

Ingredience:

Těsto:
  • 300 g bezlepkové mouky
  • 150 g másla (rozpuštěného)
  • 1 vejce
  • Špetka soli
  • 150 ml vody
Náplň:
  • 4 velká jablka (oloupaná, očištěná a nakrájená na tenké plátky)
  • 250 g tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • Skořice a citronová šťáva podle chuti
Posyp:
  • 50 g strouhaných mandlí
  • Cukr na posypání

Postup:

  1. V míse smíchejte bezlepkovou mouku s rozpuštěným máslem, vejcem a špetkou soli. Postupně přilijte vodu a vytvořte hladké těsto. Nechte odpočívat.
  2. Mezitím smíchejte tvaroh s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, skořicí a citronovou šťávou.
  3. Těsto rozválejte na pomoučeném ubrusu na tenký plát. Rozetřete na něj tvarohovou směs.
  4. Na tvarohovou vrstvu položte tenké plátky oloupaných jablek.
  5. Posypte směs strouhanými mandlími a cukrem.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut nebo do zlatavé barvy.

Tipy na servírování:

  • Podávejte teplý štrúdl s kopečkem vanilkového krému nebo kávou.
  • Ozdobte štrúdl špetkou skořice pro pikantní nádech.
Share.

Leave A Reply