Ingredience:
- 2 šálky bezlepkové mouky
- 1/2 šálku krupicového těsta
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 šálku másla, měkkého
- 1 šálek cukru
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 šálek bezlepkového jogurtu nebo kysané smetany
Pro Polevu:
- 1 šálek cukru moučka
- 2 lžíce citronové šťávy
- Barevné potravinářské barvy podle potřeby
Dekorace:
- Jemná bezlepková čokoláda na strouhání
Postup:
- Předehřátí Trouby:
- Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte formu na beránka tukem a posypte bezlepkovou moukou.
- Smíchání Suchých Ingrediencí:
- Ve velké míse smíchejte bezlepkovou mouku, krupicové těsto, jedlou sodu a sůl.
- Příprava Těsta:
- V další míse elektrickým mixérem utřete měkké máslo a cukr dohladka. Přidejte vejce jedno po druhém, každé dobře vmíchejte. Přidejte vanilkový extrakt.
- Spojení Suchých a Mokrých Ingrediencí:
- Postupně přidávejte směs suchých ingrediencí do mísy s mokrými ingrediencemi, střídavě s bezlepkovým jogurtem nebo kysanou smetanou. Míchejte až dohladka.
- Pečení Beránka:
- Nalijte těsto do připravené formy na beránka. Pečte v předehřáté troubě asi 45-50 minut, nebo dokud nevyjde suchý špejlí nebo než je beránek krásně zlatě hnědý.
- Příprava Polevy:
- V míse smíchejte cukr moučka s citronovou šťávou. Přidejte potravinářské barvy podle potřeby, aby vznikla barevná poleva.
- Ozdobení Beránka:
- Po upečení a zchladnutí beránka přelijte polevou a ozdobte jemně nastrouhanou bezlepkovou čokoládou.
- Servírování:
- Bezlepkový beránek je připraven k podávání. Užijte si sladkou dobrotu!
Tento bezlepkový beránek je nejen lahodný, ale také skvěle vypadá na vášem velikonočním stole. Bezlepková varianta přinese radost všem, kteří se chtějí těšit z tradičních dezertů bez obav z lepku. Zkuste tento recept a dejte svým velikonočním oslavám nový rozměr.