Zajímavost:
Vafle mají kořeny sahající až do středověké Evropy, kdy se podobné pokrmy podávaly na dvorech šlechticů. Bezlepkové vafle nabízejí moderní a zdravější verzi tohoto oblíbeného pečiva, ideální pro ty, kteří se vyhýbají lepku z různých důvodů.
Ingredience:
- 250 g bezlepkové mouky
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 vejce
- 250 ml mléka (kravské, mandlové nebo sójové)
- 50 g rozpuštěného másla nebo rostlinného oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
- Předehřejte vaflovač podle návodů výrobce.
- Ve velké míse smíchejte bezlepkovou mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
- V jiné misce rozšlehejte vejce, přidejte mléko, rozpuštěné máslo nebo olej a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte.
- Postupně přidávejte tekuté ingredience do suchých, stále míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Nalijte těsto na ohřátý vaflovač a pečte podle pokynů zařízení, obvykle 3-5 minut.
- Opakujte, dokud nevytvoříte všechny vafle.
Tipy na servírování:
- Posypte vafle čerstvým ovocem, jako jsou jahody nebo maliny.
- Podávejte s javorovým sirupem nebo medem a posypte trochou práškového cukru.