Zajímavost:
Tato oblíbená sladká pochoutka má historické kořeny sahající až do středověku, kde byly sušenky oblíbeným pečivem u dvorských dám a šlechticů. Dodnes jsou výborným dezertem pro ty, kteří se vyhýbají lepku.
Ingredience:
- 200 g bezlepkové mouky
- 100 g másla (pokojové teploty)
- 80 g medu
- 50 g hnědého cukru
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky jedlé sody
- Špetka soli
- 100 g nasekaných ořechů (vlašské, lískové nebo mandle)
Postup:
- Předehřejte troubu na 180°C a připravte plech s pečicím papírem.
- V míse smíchejte máslo s medem a hnědým cukrem dohladka.
- Přidejte vejce a vanilkový extrakt, dobře promíchejte.
- Do směsi prosijte bezlepkovou mouku, přidejte jedlou sodu a špetku soli. Postupně míchejte, dokud nevznikne homogenní těsto.
- Přidejte nasekané ořechy a opatrně je vmíchejte do těsta.
- Vytvořte malé kuličky těsta a rozložte je na připravený plech, dejte pozor na dostatečný odstup.
- Pečte sušenky v předehřáté troubě po dobu 10-12 minut nebo dokud nejsou lehce zlatavé.
- Po vytažení z trouby nechte sušenky vychladnout na plechu, poté přenesete na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy na servírování:
- Podávejte s teplým mlékem, čerstvým ovocem nebo vanilkovým ledovým krémem.
- Ozdobte sušenky trochou medu a posypte mletými ořechy pro extra chuťový zážitek.