Zajímavost:
Gnocchi alla Sorrentina jsou lahodné bramborové noky, které mají svůj původ v Sorrentu, malebném italském městě. Tato tradiční italská pochoutka se stala oblíbenou nejen pro svou vynikající chuť, ale také pro jednoduchost přípravy. Sorrento je známé svými citronovými háji a nádherným výhledem na Amalfijské pobřeží, což přidává do receptu špetku slunce a tradice.
Ingredience:
- Gnocchi:
- 500 g brambor
- 150 g hladké mouky
- Sůl
- Rajčatová omáčka:
- 400 g rajčat (oloupaná, nakrájená na kousky nebo lze použít i rajčatový protlak)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- Čerstvý bazalkový listí (asi 1/4 šálku nasekaného)
- 1 lžička cukru (podle chuti)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Ostatní:
- 200 g mozzarelly (na kousky)
Postup:
- Gnocchi:
- Brambory uvařte ve slupce. Oloupeme a rozmačkáme do pyré.
- Do bramborového pyré přidejte mouku a špetku soli. Vypracujte těsto a vytvarujte válečky.
- Z válečků krájejte menší kousky a tvarujte gnocchi. Vařte je ve vroucí osolené vodě do chvíle, než vyplavou na hladinu.
- Rajčatová omáčka:
- Rozehřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nasekaný česnek a nechte ho krátce osmažit, dokud nezačne vonět.
- Přidejte nakrájená rajčata (nebo rajčatový protlak), cukr, sůl a čerstvě mletý černý pepř. Vařte do změknutí rajčat a zhoustnutí omáčky. Přidejte nasekaný bazalkový list.
- Gnocchi do omáčky:
- Přidejte uvařená gnocchi do rajčatové omáčky. Přimíchejte kousky mozzarelly a nechte chvíli vařit, dokud se mozzarella nerozpustí.
- Servírování:
- Podávejte Gnocchi alla Sorrentina s čerstvým parmazánem pro ještě bohatší chuť. Doporučujeme servírovat s křupavým italským chlebem.