Pomeranče nejsou pouze šťavnatým ovocem plným vitamínu C, ale také vynikajícím prvkem pro obohacení salátů. Kombinace sladké šťávy pomeranče s křupavou zeleninou vytváří lahodný pokrm, který zaručeně rozzáří váš jídelníček. Přečtěte si následující recept na salát s pomerančem a dejte vašim chutím novou dimenzi.
Recept na Salát s Pomerančem:
Ingredience:
- 4 šálky smíšeného zeleninového salátu (římský salát, špenát, rukola)
- 2 pomeranče, oloupané a nakrájené na segmenty
- 1/2 červené cibule, nakrájená na tenké plátky
- 1/2 šálku ořechů (vlašské nebo mandle), nasekaných
- 1/2 šálku sýra feta, nasekaného na kostičky
Pro Dresing:
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžička medu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup:
- Příprava Zeleniny:
- Ve velké míse smíchejte různé druhy zeleninového salátu. Můžete použít kombinaci římského salátu, špenátu a rukoly pro různorodou texturu a chuť.
- Přidání Pomerančů:
- Oloupejte pomeranče a odstraňte bílé blanité části. Nakrájejte pomerančové segmenty a přidejte je ke směsi zeleniny.
- Příprava Ořechů:
- Nasekejte ořechy na hrubší kousky a posypte je přes salát. Ořechy dodají salátu křupavost a nutriční hodnoty.
- Přidání Cibule a Sýra Feta:
- Nakrájejte červenou cibuli na tenké plátky a sýr feta na kostičky. Přidejte je do mísy se směsí zeleniny.
- Příprava Dresingu:
- V malé misce smíchejte olivový olej, bílý vinný ocet a med. Ochutnejte solí a pepřem. Důkladně promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
- Zálivka Salátu:
- Polejte připravený dresing přes směs zeleniny, pomerančů, cibule, ořechů a feta sýra. Jemně promíchejte, aby se všechny chutě rovnoměrně rozložily.
- Finální Naladění:
- Případně přidejte další sůl a pepř podle vaší chuti.
- Podávání:
- Salát s pomerančem podávejte okamžitě, aby byl co nejčerstvější. Můžete ho doplnit pečivem nebo grilovaným kuřecím masem pro kompletní jídlo.
Tento salát s pomerančem je nejen chutný, ale také plný vitamínů a minerálů, které prospívají vašemu zdraví. Je ideální pro letní obědy, pikniky nebo jako osvěžující předkrm. Bon appétit!