Cobb Salad vznikl v roce 1937 a byl pojmenován po svém tvůrci, Bobu Cobbovi, majiteli restaurace Brown Derby v Hollywoodu, Kalifornie. Podle legendy Cobb procházel kuchyní, hledal zbytky jídla a nakonec vytvořil salát, který uložil do lednice přes noc. Hlávka salátu, avokádo, řeřicha, rajčata, studené kuřecí kousky, natvrdo uvařená vajíčka, pažitka a klasický francouzský dresink – tyto ingredience společně vytvořily kultovní salát, který známe dnes.
Ingredience:
Pro Dresink:
- 3 lžíce červeného vína (nebo jablečného octa)
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 stroužek česneku (sekaný)
- 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
Pro Salát:
- 1 hlávka čerstvého ledového salátu (nasekaná)
- 2 vařená kuřecí prsa (nakrájená na kostičky)
- 1 avokádo (nakrájené na plátky)
- 1 hrnek cherry rajčat (půlená)
- 1/2 hrnku crumbled blue cheese (modrý sýr)
- 3 vajíčka (vařená natvrdo, nakrájená)
- 6 plátků slaniny (uvařená a nasekaná)
- 1/2 šálku řeřichy
Postup:
- Příprava Dresinku:
- V misce smíchejte červené víno (nebo jablečný ocet), dijonskou hořčici, sekaný česnek. Postupně přidávejte olivový olej za stálého míchání. Dochutíme solí a pepřem. Dejte stranou.
- Příprava Salátu:
- V hluboké míse nebo na podnosu rovnoměrně rozložte nasekaný ledový salát.
- Na vrch rozprostřete nakrájená kuřecí prsa, avokádo, cherry rajčata, crumbled blue cheese, nakrájená vajíčka, slaninu a řeřichu.
- Servírování:
- Před podáváním polejte připravený dresink rovnoměrně přes celý salát.
- Podávejte okamžitě a užijte si kultovní chuť Hollywoodského Cobb Salad.