Lahodná domácí římská pizza s charakteristickým tenkým a křupavým těstem.
Ingredience na těsto:
- 350 g hladké pšeničné mouky
- 240 ml vlažné vody
- 7 g čerstvého droždí (nebo 2,5 g sušeného droždí)
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 3 lžíce olivového oleje
Na obložené pizzy (dle chuti):
- Rajčatový základ (passata nebo rozdrcené konzervované rajčata)
- Olivový olej
- Sůl a pepř
- Mozzarella (nastrouhaná)
- Další ingredience dle preferencí (šunka, slanina, klobásky, houby, papriky, olivy, bazalka, arugula, …)
Postup:
- Příprava těsta: V míse smíchejte vlažnou vodu, cukr a droždí. Nechte 5 minut odstát, aby droždí spěnilo.
- Přidejte mouku, sůl a olivový olej. Vypracujte hladké a elastické těsto. Těsto můžete zpracovávat v robotu s hnětacím nástavcem nebo ručně na pomoučeném vále.
- Těsto vytvarujte do koule, vložte do olejem vymazané mísy, přikryjte fólií a nechte kynout na teplém místě zhruba 1-2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Tvarování pizzy: Troubu předehřejte na nejvyšší teplotu (ideálně s funkcí pizza nebo gril). Plech vyložte pečicím papírem.
- Z vykynutého těsta vytvarujte placku. Rukama ji roztahujte od středu k okrajům, snažte se o co nejtenčí těsto, typické pro římskou pizzu. Okraje můžete nechat o něco silnější.
- Obložení: Těsto potřete rajčatovým základem, zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Posypte nastrouhanou mozzarellou a dalšími ingrediencemi dle chuti.
- Pečení: Pizzu pečte na rozpáleném plechu nebo pekáči zhruba 5-10 minut, dokud nebude spodní část těsta zlatavá a křupavá a sýr rozpuštěný.
Tipy:
- Pro extra křupavé těsto můžete nechat roztažené těsto před obložením ještě 30 minut odpočinout.
- Pokud nemáte pizzo kámen nebo plech na vysoké teploty, můžete pizzu péct i na obyčejném plechu, ale docílení maximální křupavosti bude složitější.
- Experimentujte s různými obloženými variantami – vyzkoušejte třeba kombinaci s ricottou, rukolou a cherry rajčátky pro lehčí pizzu.
- Zbylé těsto můžete uchovat v lednici v uzavřeném sáčku do druhého dne.
Dobrou chuť!