Lahodná domácí římská pizza s charakteristickým tenkým a křupavým těstem.

Ingredience na těsto:

  • 350 g hladké pšeničné mouky
  • 240 ml vlažné vody
  • 7 g čerstvého droždí (nebo 2,5 g sušeného droždí)
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce olivového oleje

Na obložené pizzy (dle chuti):

  • Rajčatový základ (passata nebo rozdrcené konzervované rajčata)
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř
  • Mozzarella (nastrouhaná)
  • Další ingredience dle preferencí (šunka, slanina, klobásky, houby, papriky, olivy, bazalka, arugula, …)

Postup:

  1. Příprava těsta: V míse smíchejte vlažnou vodu, cukr a droždí. Nechte 5 minut odstát, aby droždí spěnilo.
  2. Přidejte mouku, sůl a olivový olej. Vypracujte hladké a elastické těsto. Těsto můžete zpracovávat v robotu s hnětacím nástavcem nebo ručně na pomoučeném vále.
  3. Těsto vytvarujte do koule, vložte do olejem vymazané mísy, přikryjte fólií a nechte kynout na teplém místě zhruba 1-2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Tvarování pizzy: Troubu předehřejte na nejvyšší teplotu (ideálně s funkcí pizza nebo gril). Plech vyložte pečicím papírem.
  5. Z vykynutého těsta vytvarujte placku. Rukama ji roztahujte od středu k okrajům, snažte se o co nejtenčí těsto, typické pro římskou pizzu. Okraje můžete nechat o něco silnější.
  6. Obložení: Těsto potřete rajčatovým základem, zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Posypte nastrouhanou mozzarellou a dalšími ingrediencemi dle chuti.
  7. Pečení: Pizzu pečte na rozpáleném plechu nebo pekáči zhruba 5-10 minut, dokud nebude spodní část těsta zlatavá a křupavá a sýr rozpuštěný.

Tipy:

  • Pro extra křupavé těsto můžete nechat roztažené těsto před obložením ještě 30 minut odpočinout.
  • Pokud nemáte pizzo kámen nebo plech na vysoké teploty, můžete pizzu péct i na obyčejném plechu, ale docílení maximální křupavosti bude složitější.
  • Experimentujte s různými obloženými variantami – vyzkoušejte třeba kombinaci s ricottou, rukolou a cherry rajčátky pro lehčí pizzu.
  • Zbylé těsto můžete uchovat v lednici v uzavřeném sáčku do druhého dne.

Dobrou chuť!

Share.

Leave A Reply