Zajímavost o jídle: Pizza Quattro Formaggi, což znamená „čtyři sýry“ v italštině, je ikonický pokrm původem z Itálie. Tato lahodná pizza je známá svou bohatou kombinací čtyř různých druhů sýrů, které se tají na rozpáleném těstě, vytvářejíce neodolatelný sýrový zážitek.

Ingredience:

Těsto:

  • 2 a 1/4 čajových lžiček sušeného droždí
  • 1 a 1/2 šálky teplé vody
  • 4 šálky hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce olivového oleje

Náplň:

  • 100 g mozzarelly, na plátky
  • 75 g gorgonzoly, na kousky
  • 75 g parmazánu, nastrouhaného
  • 75 g ementálu, na plátky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Čerstvé bylinky (bazalka, oregano) na ozdobu

Postup:

Příprava těsta:

  1. Ve sklenici smíchejte teplou vodu a cukr, přidejte sušené droždí a nechte odstát asi 5 minut, dokud nevznikne pěna.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku a sůl. Vytvořte důlek uprostřed a nalijte do něj aktivované droždí a olivový olej.
  3. Postupně zamíchejte mouku z okrajů do středu, dokud nevytvoříte těsto. Vypracujte ho na hladkou a elastickou hmotu.
  4. Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1-2 hodiny, dokud se zdvojnásobí.

Příprava pizzy:

  1. Předehřejte troubu na maximální teplotu.
  2. Rozválejte těsto na plech na pečení nebo pizzový kámen.
  3. Namažte těsto olivovým olejem.
  4. Rozložte plátky mozzarelly, gorgonzoly a ementálu rovnoměrně po těstě.
  5. Posypte parmazánem a dochuťte čerstvě mletým černým pepřem.
  6. Pečte v troubě asi 10–12 minut nebo dokud není těsto propečené a sýry jsou zlatavě hnědé.
  7. Po vyjmutí z trouby ozdobte čerstvými bylinkami.

Nápady na servírování:

  • Kapary nebo olivy mohou dodat pikantní chuť.
  • Přidejte kousky sušených rajčat pro další vrstvu chuti.
  • Podávejte s rukolou a kapkou balzamikového octa
Share.

Leave A Reply