Zajímavost o jídle: Pizza Quattro Formaggi, což znamená „čtyři sýry“ v italštině, je ikonický pokrm původem z Itálie. Tato lahodná pizza je známá svou bohatou kombinací čtyř různých druhů sýrů, které se tají na rozpáleném těstě, vytvářejíce neodolatelný sýrový zážitek.
Ingredience:
Těsto:
- 2 a 1/4 čajových lžiček sušeného droždí
- 1 a 1/2 šálky teplé vody
- 4 šálky hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce olivového oleje
Náplň:
- 100 g mozzarelly, na plátky
- 75 g gorgonzoly, na kousky
- 75 g parmazánu, nastrouhaného
- 75 g ementálu, na plátky
- 2 lžíce olivového oleje
- Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky (bazalka, oregano) na ozdobu
Postup:
Příprava těsta:
- Ve sklenici smíchejte teplou vodu a cukr, přidejte sušené droždí a nechte odstát asi 5 minut, dokud nevznikne pěna.
- Ve velké míse smíchejte mouku a sůl. Vytvořte důlek uprostřed a nalijte do něj aktivované droždí a olivový olej.
- Postupně zamíchejte mouku z okrajů do středu, dokud nevytvoříte těsto. Vypracujte ho na hladkou a elastickou hmotu.
- Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1-2 hodiny, dokud se zdvojnásobí.
Příprava pizzy:
- Předehřejte troubu na maximální teplotu.
- Rozválejte těsto na plech na pečení nebo pizzový kámen.
- Namažte těsto olivovým olejem.
- Rozložte plátky mozzarelly, gorgonzoly a ementálu rovnoměrně po těstě.
- Posypte parmazánem a dochuťte čerstvě mletým černým pepřem.
- Pečte v troubě asi 10–12 minut nebo dokud není těsto propečené a sýry jsou zlatavě hnědé.
- Po vyjmutí z trouby ozdobte čerstvými bylinkami.
Nápady na servírování:
- Kapary nebo olivy mohou dodat pikantní chuť.
- Přidejte kousky sušených rajčat pro další vrstvu chuti.
- Podávejte s rukolou a kapkou balzamikového octa