Tento recept na lososa s mandlovým pestem a pečenou dýní je skvělým spojením lahodného mořského jídla s bohatou chutí mandlí a sladkou dýní. Kombinace těchto ingrediencí vytváří elegantní a chutný pokrm, který oslní vaše chuťové buňky. Připravte se na lahodnou symfonii chutí a vychutnejte si gastronomický zážitek.
Seznam ingrediencí:
- 4 kusy lososového filetu
- 1 hrst mandlí, pražených
- 2 stroužky česneku
- 1 hrst čerstvé petrželky
- 1 citrón, šťáva
- 4 plátky dýně (například hokkaido nebo jiný druh dýně dle preference)
- Olivový olej
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Přesný postup přípravy:
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Na plechu na pečení rozložte plátky dýně, pokapejte olivovým olejem a posolte. Pečte v troubě asi 20-25 minut nebo dokud dýně není měkká.
- Mezitím připravte mandlový pesto. V mixéru smíchejte pražené mandle, česnek, čerstvou petrželku, šťávu z citrónu, olivový olej, sůl a pepř. Mixujte do hladké konzistence.
- Lososové filety osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a osmažte lososa na kůži asi 3-4 minuty, dokud není kůže krásně křupavá. Poté otočte a smažte ještě 2-3 minuty podle tloušťky filetů.
- Na servírovací talíře položte lososa na postel z pečené dýně a zalijte mandlovým pestem.
Tipy na servírování:
- Podávejte s citronovým kouskem a čerstvou petrželkou pro vylepšení vizuální prezentace.
- Doporučujeme jako hlavní chod pro speciální večeři nebo oslavu.