Toužíte po tradičním českém jídle s nádechem luxusu? Pak vyzkoušejte tento recept na králíka na víně s knedlíkem! Spojení jemného králičího masa s lahodnou vinnou omáčkou a nadýchaným knedlíkem vás zaručeně přenese do babiččiny kuchyně a potěší vaše chuťové pohárky.
Ingredience:
- Pro králíka:
- 1 celý králík (cca 1,5 kg), naporcovaný
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1/2 lahve červeného vína (ideálně suchého)
- 400 ml hovězího vývaru
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- Sůl a pepř dle chuti
- Pro knedlík:
- 4 rohlíky, nakrájené na kostičky
- 100 g sušených hřibů, namočených a nasekaných
- 1 vejce
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 lžíce nasekané petržele
- Mléko dle potřeby
- Sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Králík: V hrnci rozehřejte olivový olej. Maso osolte a opepřete a ze všech stran opečte dozlatova.
- Přidejte nakrájenou cibuli a restujte do zesklovatění. Přidejte prolisovaný česnek a rajský protlak, krátce orestujte.
- Zalijte vínem a vývarem, přidejte bobkový list a nové koření. Do hrnce vraťte maso a přiveďte k varu.
- Zakryjte a duste doměkka na mírném ohni, zhruba 40-50 minut. Občas maso otočte.
- Hříbový knedlík: Nasekané houby spolu s vodou z namáčení svařte doměkka. Sceďte a nechte trochu vychladnout.
- V misce smíchejte kostičky rohlíků, vejce, nasekanou petržel a vychladlé houby. Přidejte osmaženou cibulku a dle potřeby zalévejte mlékem, aby vznikla vláčná směs. Osolte a opepřete.
- Z knedlíkové směsi tvarujte malé knedlíčky. Vařte je v osolené vodě asi 10 minut, dokud nevyplavou.
- Hotového králíka vyjměte z omáčky a nechte krátce stranou. Omáčku propasírujte přes cedník.
- Omáčku podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Králíka vložte zpět do omáčky a prohřejte.
- Králíka na víně podávejte s horkým hříbím knedlíkem a ozdobte čerstvou petrželkou.
Tipy:
- Můžete použít i čerstvé hřiby, ty ale předem spařte a nakrájejte na malé kousky.
- Pro bezlepkovou verzi knedlíku nahraďte pšeničné rohlíky bezlepkovými.
- Zbylou omáčku můžete zahušťovat máslovou jíškou.
Dobrou chuť!