Toužíte po tradičním českém jídle s nádechem luxusu? Pak vyzkoušejte tento recept na králíka na víně s knedlíkem! Spojení jemného králičího masa s lahodnou vinnou omáčkou a nadýchaným knedlíkem vás zaručeně přenese do babiččiny kuchyně a potěší vaše chuťové pohárky.

Ingredience:

  • Pro králíka:
    • 1 celý králík (cca 1,5 kg), naporcovaný
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 2 stroužky česneku, prolisované
    • 1 lžíce rajského protlaku
    • 1/2 lahve červeného vína (ideálně suchého)
    • 400 ml hovězího vývaru
    • 1 bobkový list
    • 3 kuličky nového koření
    • Sůl a pepř dle chuti
  • Pro knedlík:
    • 4 rohlíky, nakrájené na kostičky
    • 100 g sušených hřibů, namočených a nasekaných
    • 1 vejce
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 2 lžíce nasekané petržele
    • Mléko dle potřeby
    • Sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Králík: V hrnci rozehřejte olivový olej. Maso osolte a opepřete a ze všech stran opečte dozlatova.
  2. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte do zesklovatění. Přidejte prolisovaný česnek a rajský protlak, krátce orestujte.
  3. Zalijte vínem a vývarem, přidejte bobkový list a nové koření. Do hrnce vraťte maso a přiveďte k varu.
  4. Zakryjte a duste doměkka na mírném ohni, zhruba 40-50 minut. Občas maso otočte.
  5. Hříbový knedlík: Nasekané houby spolu s vodou z namáčení svařte doměkka. Sceďte a nechte trochu vychladnout.
  6. V misce smíchejte kostičky rohlíků, vejce, nasekanou petržel a vychladlé houby. Přidejte osmaženou cibulku a dle potřeby zalévejte mlékem, aby vznikla vláčná směs. Osolte a opepřete.
  7. Z knedlíkové směsi tvarujte malé knedlíčky. Vařte je v osolené vodě asi 10 minut, dokud nevyplavou.
  8. Hotového králíka vyjměte z omáčky a nechte krátce stranou. Omáčku propasírujte přes cedník.
  9. Omáčku podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Králíka vložte zpět do omáčky a prohřejte.
  10. Králíka na víně podávejte s horkým hříbím knedlíkem a ozdobte čerstvou petrželkou.

Tipy:

  • Můžete použít i čerstvé hřiby, ty ale předem spařte a nakrájejte na malé kousky.
  • Pro bezlepkovou verzi knedlíku nahraďte pšeničné rohlíky bezlepkovými.
  • Zbylou omáčku můžete zahušťovat máslovou jíškou.

Dobrou chuť!

Share.

Leave A Reply