Hledáte recept na delikátní a tradiční anglický pokrm? Jehněčí pečené na rozmarýnu s mátovou omáčkou je zaručeným úspěchem. Lahodně měkké jehněčí maso, provoněné bylinkami, se dokonale snoubí s osvěžující omáčkou s nádechem máty. Tento recept vám krok za krokem napoví, jak připravit tento kulinářský skvost a dopřát si doma kousek Anglie.

Ingredience:

  • 1,5 kg jehněčí kýty bez kosti
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 citron, nakrájený na osminky
  • 4 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 4 stroužky česneku, rozdrcené
  • Sůl a pepř dle chuti

Pro mátovou omáčku:

  • 250 ml červeného vína
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu rozmíchaného ve 2 lžících vody
  • hrst čerstvé máty, nasekané

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Svažte jehněčí maso kuchyňským provázkem, aby drželo tvar.
  3. Potřete maso olivovým olejem a okořeňte solí a pepřem.
  4. Vložte do pekáče citronové osminy, rozmarýn a česnek.
  5. Položte jehněčí maso na bylinky a citron.
  6. Pečte v předehřáté troubě 1 hodinu 15 minut, nebo dokud není maso uvnitř růžové (pro střední propečení).
  7. Během pečení maso občas podlévejte výpekem.

Příprava mátové omáčky:

  1. V hrnci smíchejte červené víno, hovězí vývar, vinný ocet a hnědý cukr.
  2. Vařte na středním ohni, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu.
  3. Vmíchájte rozmíchaný kukuřičný škrob a vařte ještě minutu, dokud omáčka nezhoustne.
  4. Sejměte z ohně a vmíchejte nasekanou mátu.

Servírování:

  1. Vyjměte jehněčí maso z trouby a nechte ho 10 minut odpočinout.
  2. Odstraňte provázek a nakrájejte maso na plátky.
  3. Podávejte s mátovou omáčkou a pečenými citronovými osminkami a rozmarýnem.

Tipy:

  • Můžete použít i jehněčí plec s kostí. V tom případě dobu pečení prodloužíte o 30-45 minut.
  • Místo mátové omáčky můžete podávat jehněčí maso s klasickou omáčkou „mint sauce“, která se připravuje z nasekané máty, octa a cukru.
  • Jako přílohu se k jehněčímu po anglicku hodí pečené brambory, gratinovaná zelenina nebo pyré.

Dobrou chuť!

Share.

Leave A Reply