Hledáte recept na delikátní a tradiční anglický pokrm? Jehněčí pečené na rozmarýnu s mátovou omáčkou je zaručeným úspěchem. Lahodně měkké jehněčí maso, provoněné bylinkami, se dokonale snoubí s osvěžující omáčkou s nádechem máty. Tento recept vám krok za krokem napoví, jak připravit tento kulinářský skvost a dopřát si doma kousek Anglie.
Ingredience:
- 1,5 kg jehněčí kýty bez kosti
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 citron, nakrájený na osminky
- 4 snítky čerstvého rozmarýnu
- 4 stroužky česneku, rozdrcené
- Sůl a pepř dle chuti
Pro mátovou omáčku:
- 250 ml červeného vína
- 150 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu rozmíchaného ve 2 lžících vody
- hrst čerstvé máty, nasekané
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Svažte jehněčí maso kuchyňským provázkem, aby drželo tvar.
- Potřete maso olivovým olejem a okořeňte solí a pepřem.
- Vložte do pekáče citronové osminy, rozmarýn a česnek.
- Položte jehněčí maso na bylinky a citron.
- Pečte v předehřáté troubě 1 hodinu 15 minut, nebo dokud není maso uvnitř růžové (pro střední propečení).
- Během pečení maso občas podlévejte výpekem.
Příprava mátové omáčky:
- V hrnci smíchejte červené víno, hovězí vývar, vinný ocet a hnědý cukr.
- Vařte na středním ohni, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu.
- Vmíchájte rozmíchaný kukuřičný škrob a vařte ještě minutu, dokud omáčka nezhoustne.
- Sejměte z ohně a vmíchejte nasekanou mátu.
Servírování:
- Vyjměte jehněčí maso z trouby a nechte ho 10 minut odpočinout.
- Odstraňte provázek a nakrájejte maso na plátky.
- Podávejte s mátovou omáčkou a pečenými citronovými osminkami a rozmarýnem.
Tipy:
- Můžete použít i jehněčí plec s kostí. V tom případě dobu pečení prodloužíte o 30-45 minut.
- Místo mátové omáčky můžete podávat jehněčí maso s klasickou omáčkou „mint sauce“, která se připravuje z nasekané máty, octa a cukru.
- Jako přílohu se k jehněčímu po anglicku hodí pečené brambory, gratinovaná zelenina nebo pyré.
Dobrou chuť!